Hrvatski radio

Radio Osijek

Mimohod polaznika vojnih škola u Vukovaru

25.06.2019.

14:47

Autor: Radio Osijek/DL

Autor fotografija: HVU / D. Volarić

Autor fotografija: HVU / D. Volarić

Foto: - / -

Prigodnim programom u Vukovaru za Dan državnosti Republike Hrvatske Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ počelo je svečano obilježavanje završetka vojnih škola za potrebe Hrvatske vojske. .

Tom je prigodom izaslanstvo HVU-a na čelu sa zapovjednikom general-bojnikom Maom Pađenom položilo vijenac i zapalilo svijeću poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i masovnoj grobnici Ovčara. Na polaganju vijenaca nazočili su zapovjednici i polaznici škola, dok je molitvu prevodio kapelan vojne kapelanije sv. Mihovil Arkanđeo pater Zoran Vujičić.
Nakon toga, služena je sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova koju je predvodio vojni biskup u RH msgr. Jure Bogdan na kojoj su nazočili general Pađen, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Željko Dadić, zapovjednici, djelatnici i polaznici škola HVU-a te generalni vikar don Marko Medo. Također, održan je i tradicionalni svečani mimohod od crkve do Spomen križa na Dunavu gdje je položen vijenac i zapaljena svijeća svim poginulim za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Tom prigodom, zapovjednik HVU-a general Pađen čestitao je svim građanima i građankama Republike Hrvatske Dan državnosti, a polaznicima vojnih škola uspješan završetak vojnih škola u herojskom gradu Vukovaru. „Hrvatska vojska i Grad Vukovar su neraskidivo povezani. Hrabrost, junaštvo i sve druge odlike koje su krasile hrvatske branitelje Vukovara utkani su u temelje Hrvatske vojske“, istaknuo je general Pađen te podsjetio na junaka obrane Vukovara Blagu Zadru čije ime nosi Zapovjedno-stožerna škola, kao i na pukovnika Marka Babića čije će ime nositi Središte za razvoj vođa.

U ime svih polaznika 21. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ obratio se brigadir Željko Ninić naglasivši kako je njemu i njegovim kolegama iznimna čast što su imali priliku završiti najvišu vojnu izobrazbu koja će im uvelike doprinijeti u njihovom vojnom i profesionalnom razvoju te što će se promocija svih polaznika vojnih škola održati u Gradu Vukovaru: „Promocijom vojnih škola dajemo poseban pijetet Gradu Vukovaru koji je dao veliki doprinos u Domovinskom ratu i Gradu za kojega ćemo i u budućnosti davati dostojanstvenu ulogu“.

Ponos i zadovoljstvo završetkom Temeljne časničke izobrazbe – pilota, kao i uručenjem diplome nije krio ni najbolji polaznik 22. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe, vojni pilot poručnik Luka Hrga: „Izuzetno sam ponosan što ću ovdje u herojskom gradu primiti prvi časnički čin – čin poručnika i na taj način postati dio obitelji Hrvatske vojske“.

Vrhunac svečanosti je u srijedu, 26. lipnja 2019. u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru kada će se održati svečana promocija 134 časnika i dočasnika, polaznika vojnih škola HVU-a i to Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" te Ratne škole "Ban Josip Jelačić" za potrebe Hrvatske vojske. Tom prigodom, bit će promovirano novih 63 poručnika i poručnica, među kojima je i pet vojnih pilota.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.