Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Banožić na obljetnici priznanja u Vukovaru

15.01.2022.

12:12

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Vukovar 15. siječnja 2022.

Vukovar 15. siječnja 2022.

Foto: Davor Lončarić / HRT

Hrvatski branitelji su nosioci istine o Domovinskom ratu i neizostavni su element novih generacija koje trebaju poštovati i voljeti svoju državu, poručio je ministar Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je danas u Vukovaru na obilježavanju 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 24. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a.

Kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, ministar Banožić s izaslanstvom Vukovarsko – srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem, položio je vijenac i zapalio svijeće za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Ministar Banožić je rekao kako su obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja iznimno značajni datumi u hrvatskoj povijesti. „Na današnji dan, prije točno 30 godina počelo je ostvarivanje tisućljetnog hrvatskog sna, Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država, čemu je prethodila povijesna odluka Sabora Republike Hrvatske, koji je jednoglasno donio sudbonosnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ“, podsjetio je ministar Banožić istaknuvši kako su za obilježavanje ovih obljetnica najzaslužniji hrvatski branitelji koji su dali svoje živote za slobodu i samostalnost hrvatske države.

„Na današnji dan prisjećamo se i 24. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kojom su okupirana područja istočne Hrvatske vraćena u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske čime je zatvoreno najteže poglavlje naše povijesti”, rekao je Banožić naglasivši važnost položaja hrvatskih branitelja u društvu. “Hrvatski branitelji su nosioci istine o Domovinskom ratu i neizostavni su element novih generacija koje trebaju poštovati i voljeti svoju državu. S takvim promjenama u društvu dokazujemo kako niti jedna žrtva nije uzaludna“, poručio je ministar.

Kod spomen- obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, ministar Banožić s izaslanstvom Vukovarsko - srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem, položio je vijenac i zapalio svijeće za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu

Župan Damir Dekanić također je izrazio zahvalnost hrvatskim braniteljima rekavši kako se mora neprestano isticati žrtva koju su brojni branitelji podnijeli kako bi danas živjeli u slobodi i neovisnoj hrvatskoj državi.

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar poručio je kako su građani Vukovara ponosni što žive u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj te zahvalni politici prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je mudrom politkom vratio hrvatsko Podunavlje i omogućio povratak Vukovara u okrilje matice države.

Mario Banožić, Nikola Mažar i Damir Dekanić

Ministar Banožić u Vukovaru

Ministar Banožić u Vukovaru

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.