Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Banožić s hrvatskim vojnicima u Boboti

29.11.2021.

14:39

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: MORH

Foto: MORH

Foto: - / -

Pripadnike Hrvatske vojske koji su angažirani u Boboti u pretrazi terena i ekshumaciji nedavno otkrivenih posmrtnih ostataka danas je posjetio ministar obrane Mario Banožić. Poručio je da će dodatni inženjerijski strojevi i pripadnici HV-a ubrzati cijelu aktivnost na tom području.

Na tom su području angažirani pripadnici Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu te pripadnici Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. 
Ministar obrane je najavio pojačavanje intenziteta pretrage tog područja. "Cilj je što prije dovršiti pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka. Moram naglasiti kako će Vlada Republike Hrvatske i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba. To je naša obaveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, prema patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi svoju budućnost“, poručio je ministar obrane.
Banožić je podsjetio na 1858 nestalih i rekao kako potraga za njima nikada neće stati. "Unaprijeđena je metodologija rada u provedbi terenskih aktivnosti, u obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka. Također osnažili smo sustav za traženje nestalih osoba, poboljšali suradnju s udrugama obitelji nestalih, a uloženo je i pet milijuna kuna u podizanje sposobnosti Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku“, naveo je ministar.
Zapovjednik Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade bojnik Mario Maslov kazao je kako pripadnici Vojno-obavještajne satnije cijeli teren pretražuju georadarom, a potraga se obavlja i iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavima.
Voditelj Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu satnik Saša Škorić objasnio je kako pripadnici ZzP-a iskapanja obavljaju radnim strojevima, ali i samu ekshumaciju posmrtnih ostataka kao i njihov prijevoz do Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije. Satnik Škorić također ističe kako je suradnja između Hrvatske vojske i Ministarstva hrvatskih branitelja i u ovom slučaju izvrsna i produktivna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.