Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Barišić u Podcrkavlju i Babinoj Gredi

03.02.2017.

15:28

Autor: Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar Pavo Barišić posjetio je danas Područnu školu Blaž Tadijanović u Podcrkavlju gdje su učenici i učitelji škole prigodnim svečanim programom obilježili useljenje u novu školsku zgradu čiji su završetak čekali šest godina.

"Jako smo sretni da je drugo polugodište počelo radom u novoj školi, ona je primjer moderne suvremene škole. Ministarstvo je financiralo izgradnju škole i opremanje kabineta. Tu je i suvremeno opremljena dvorana koju je financiralo ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova", rekao je nakon obilaska školske zgrade ministar Barišić. Zadovoljstvo što je konačno krenula nastava u novom objektu izrazila je i ravnateljica škole Veronika Čerenko dodajući kako su velik doprinos u privođenju cijelog posla kraju dali i roditelji angažmanom kroz Vijeće roditelja.

Zbog šest godina kašnjenja u završetku objekta i prekoračenja prvotnoga troška gradnje za šest milijuna kuna, novinari su pitali ministra hoće li netko za to odgovarati. Ministar je podsjetio da je do zastoja došlo zbog krize u građevinskom sektoru i propadanja građevinskih tvrtki. "Mi nemamo nekih konkretnih dojava zbog kojih bismo sada mogli bilo što pokretati", rekao je Barišić.

Na pitanje novinara, ministar je najavio da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja krenuti u izradu nove mreže škola kako bi se učinila funkcionalnom. Naglasio je kako je jedan od glavnih ciljeva ministarstva nastavak reforme obrazovanja unutar koje je jedan od ciljeva podizanje kapaciteta izgradnjom objekata. Prema ministrovim riječima, među glavnim ciljevima su i kurikularna reforma i postavljanje pedagoških standarda.

Na pitanje koja je sudbina Sveučilišta u Slavonskom Brodu za čije je osnivanje zakon usvojen na kraju mandata SDP-ove vlade, ministar je odgovorio da je pitanje sveučilišta prije svega vezano uz dozvolu Sveučilišta u Osijeku za osamostaljivanje slavonskobrodskih sastavnica.
"Tu ćemo trebati pomoć ministarstva", kratko je prokomentirao gradonačelnik Slavnonskog Broda Miro Duspara, jedan od zagovaratelja osnivanja sveučilišta. Duspara je ministru predao i projekt za izgradnju nove školske zgrade za učenike s posebnim potrebama uz napomenu da bi gradnja nove škole trebala početi do kraja godine.

Ministar Barišić je nakon posjeta Podcrkavlju otišao u Babinu Gredu gdje je obišao OŠ Mijat Stojanović, još jednu školu čija je zgrada u problemima. Oko 800 učenika iz Babine Grede prvo je polugodište putovalo u susjedne škole jer njihova nije bila sigurna. Opasnost je predstavljala građevinska rupa nikad izgrađene sportske dvorane. Kažu kako je samo jedno polugodište u tuđim školama rezultiralo već sportskim uspjesima tako da su se učenici plasirali u županijsku nogometnu ligu. 

Ministar Pavo Barišić izjavio je kako je Ministarstvo kao najveći investitor gradnje sportske školske dvorane ove godine osiguralo 5, a sljedeće 6 milijuna kuna te je uvjeren da će krajem sljedeće godine učenici iz Babine Grede početi koristiti novu sportsku dvoranu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.