Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Bošnjaković: "Teško je procesuirati ratne zločine"

18.09.2018.

13:22

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da je "iznimno teško" procesuirati sve ratne zločine koji su se dogodili u Vukovaru, ali je ipak dosta na tome učinjeno, tako da je dosad doneseno 109 pravomoćnih presuda, a oko 90 slučajeva još traje.

Bošnjaković je nakon okruglog stola o problemu naplate potraživanja velikih dugova rekao novinarima da je tema ratnih zločina u Vukovaru takva da "ne možemo biti zadovoljni dok se ne nađe sudski epilog i za zadnju žrtvu, što je iznimno teško".
"Međutim, ipak postoje određeni rezultati u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina u Vukovarsko-srijemskoj županiji - mislim da je oko 109 pravomoćnih presuda za zločine koji su se tamo dogodili", kazao je Bošnjaković.
Dio onoga što je presuđeno je obuhvaćeno zakonom o oprostu, a negdje oko 90 slučajeva još je u procesu, dodao je.
Podsjetio je i na presude za vukovarske zločine na Haaškom sudu i u Srbiji. "Nemojmo zaboraviti da u samoj Srbiji imamo četiri pravomoćne presude za ratne zločine na Ovčari, a još protiv 13 osoba se vodi postupak, koji je vraćen nakon odluke njihova Ustavnoga suda", kaže.
Međutim, ističe Bošnjaković, vrijeme nije saveznik. "Što je više vremena proteklo od počinjenja djela, to je više počinitelja nedostupno, nekih i nema, a svjedoci su nedostupni", naglasio je.
Ipak određeni broj postupaka je u tijeku, u MUP-u je osnovna posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina, a rezultat toga je podnošenje kaznenih prijava.
U MUP-u se stvaraju uvjeti za bolji rad institucija, no MUP ne procesuira i ne donosi odluke, upozorava Bošnjaković.
"Krajem srpnja sam bio na prisezi 36 zamjenika općinskih državnih odvjetnika, ako uzmete da ih u sustavu ima oko 600, to je oko pet posto kadrovskog potencijala koji smo tamo dodali", rekao je ministar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.