Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Butković u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

04.04.2022.

17:32

Autor: HRT Radio Osijek

Ministar Butković i župan Dekanić

Ministar Butković i župan Dekanić

Foto: VSŽ / VSŽ

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u  radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje se sastao s predstavnicima županije te je sudjelovao i na početnoj konferenciji projekta „Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca”.


Riječ je o projektu Hrvatskih cesta koji predstavlja prvu od preostale tri faze projekta izgradnje Srijemske granične transverzale, a uključuje izgradnju prometnice kojom će se zaobići dionica državne ceste D57 kroz naselja Apševci i Lipovac, koja je identificirana kao crna točka. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt potpisan je u ožujku 2021., a ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 106.069.667,20 kuna. 

Što se cjelokupnog projekta tiče on bi trebao biti dovršen kroz četiri godine najavio je ministar Butković. „Do kraja ove godine plan je imati građevinske dozvole i za preostale dvije dionice. To je sada na Hrvatskim cestama da taj postupak ubrzaju, a mi ćemo za njega tražiti ili europsko financiranje ili ćemo se zadužiti kao država” istaknuo je ministar te poručio kako on uključuje puno više od same prometne infrastrukture „On je demografski i sigurnosno iznimno bitan i učiniti ćemo sve da u mandatu ove Vlade bude i realiziran. To sigurno neće biti za dvije godine, jer je to nemoguće, ali za četiri godine bi trebao biti gotov” naglasio je Butković, dok je vukovarsko srijemski župan Damir Dekanić ponudio i dodatno jamstvo ”Rekao sam i u predizbornoj kampanji ukoliko to ne bude tako da se neću više kandidirati za župana. Ponovno to sada izgovaram, jer smo dobili čvrsta obećanja i definitivno idemo u tom pravcu”. 

Počinju radovi na izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca

Počinju radovi na izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Jedna od tema bila je i daljnji razvitak luke Vukovar, a prema novom konceptu, kojeg je predstavila Lučka uprava, planira se povećanje kapaciteta „To je naravno nešto što svakako pozdravljamo i nadamo se kako će se to moći realizirati pomoću europskih sredstava, a za što će Lučka uprava imati našu snažnu potporu” poručio je Butković.

Razgovaralo se i o željezničkom prometu. Kako je istaknuto radovi na pruzi Vinkovci-Vukovar dobro napreduju, osigurana su i sredstva za obnovu jedne dionice pruge Zagreb-Vinkovci, ali koja, prema ministrovim riječima, ipak neće biti završena u sljedećih 6-7 godina.

Ministar Butković

Ministar Butković

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Odgovarajući na upit novinara o najavljenoj rekonstrukciji Vlade Butković je poručio kako je njegov mandat premijeru uvijek na raspolaganju. „Ja svoj posao ministra radim korektno i maksimalno predano, a imamo i rezultata. Ipak, uvijek može bolje” zaključio je ministar te dodao kako ne zna hoće li do rekonstrukcije doći prije Uskrsa i da o tome odlučuje isključivo premijer Plenković.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.