Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Ćorić - nove mjere aktivne politike zapošljavanja

03.02.2017.

14:10

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ove je godine za aktivne mjere zapošljavanja osigurano milijardu i 500 milijuna kuna što bi trebalo znatno utjecati na povećano zapošljavanje .

 Posao u Hrvatskoj trenutačno traži više od 250 tisuća ljudi. Mahom mladi ljudi koji upravo zbog nemogućnosti za rad, odlaze iz Hrvatske. Demografsku sliku pokušat će se riješiti redefiniranjem mjera aktivne politike zapošljavanja te dekvalifikacijom i prekvalifikacijom. Aktivne mjere zapošljavanja trebale bi krenuti u ožujku ove godine, obuhvatiti oko 50 tisuća ljudi. Odnosit će se i na mlade ljude nakon srednje škole. Istodobno govorimo o takozvanom hrvatskom paradoksu – velikom broju nezaposlenih, nedostatku stručnog kadra i uvozu strane radne snage. Ministar Tomislav Ćorić istaknuo je kako je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava osigurano milijardu i 500 milijuna kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja. Kroz četiri godine očekuje znatno smanjenje nezaposlenosti. Mjere SOR- koje i dalje podrazumijevaju zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa trebale bi biti navosno nešto pozitivnije, naime razmišlja se o nešto većoj plaći o d 2 400 kuna.

Je li riječ o gašenju požara? Na području Županije nezaposleno je oko 32 000 ljudi. U suradnji sa Zavodom za zapošljavanje pokušava se barem ublažiti problem, rekao je župan Vladimir Šišljagić 
Osnovni su problem zakoni i porezni sustav kojem će mogući investitori vjerovati i početi ulagati u ovo područje. Ali, nužno je potrebno planiranje potrebne radne snage. O tome se već godinama nije postigao dogovor između ministarstava obrazovanja poduzetništva i obrata, regionalnog razvoja, poljoprivrede. Prema mišljenju Šišljagića, to su mjesta gdje se donose ključne mjere koje bi trebale potaknuti razvoj gospodarstva, zapošljavanja, a onda i spriječiti odlazak mladih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.