Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Ćorić o Centru za gospodarenje otpadom i geotermalnim izvorima

08.10.2021.

14:14

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić održao je radni sastanak s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem o zajedničkim projektima poput Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Antunovcu i geotermalnim izvorima.

Osječko-baranjska županija je prije 3 godine započela studiju koja obuhvaća ispitivanje potencijala geotermalnih izvora, studija je završena, a financirana je od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i fondova Europske unije, rekao je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i dodao kako je na današnjem sastanku potvrđeno da će se dobivanje energije iz geotermalnih izvora i dalje podupirati iz EU fondova: "Kada se dovrši kompletno ispitivanje, znat će se je li geotermalni izvor namijenjen za toplinarstvo, za poljoprivredu, za staklenike, zdravstveni turizam ili nešto treće. To ovisi o potencijalu pojedinog geotermalnog izvora i njegovoj temperaturi. Tada krećemo u eksploataciju kako smo to najavili u korist žitelja Osječko-baranjske županije", rekao je župan Anušić.

Ministar Tomislav Ćorić napomenuo je kako je Osječko-baranjska županija učinila velike korake vezano uz geotermalne potencijale i dodao kako Agencija za ugljikovodike radi na analizi 40 lokacija u Republici Hrvatskoj: "Mi ćemo u sljedećim godinama u skladu s našom logikom i strategijom energetskog razvoja ići sve više u smjeru proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Kao što znate geotermalna energija tu čini vrlo bitan segment, a u odnosu na sve druge energije je najčišći. Ono što nas dodatno veseli je da je na razini jedinica lokalne samouprave, ovdje konkretno Osijeka i Osječko-baranjske županije, prepoznat taj potencijal koji je će se sve više iskorištavati ne samo u Europskoj uniji nego i u cijelom svijetu", rekao je ministar Ćorić, a za Centar za gospodarenje otpadom rekao kako je u skladu s politikom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koja podržava taj projekt: "U tom kontekstu samo je potvrđena usmjerenost u smjeru realizacije Centra. Rezultati pokazuju da smo 2020. na razini Hrvatske na 41% odvajanja na razini Republike Hrvatske što je u odnosu na 2017. povećanje od 13%. Tom dinamikom u idućih 5 godina ćemo doći vrlo visoko i sav zaostatak nadoknaditi što je i obveza i direktiva EU", rekao je Ćorić, a župan Ivan Anušić ocijenio kako će Centar za gospodarenje otpadom "Orlovnjak" omogućiti da se te aktivnosti provode u skladu s europskim standardima i propisima.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić je dodao kako bi se izgradnjom centra riješio problem Lončarice velike: "Kada govorimo o gospodarenju otpadom, mogu reći da Osijek tu stoji jako dobro. Osijek je prvi u Hrvatskoj donio plan gospodarenja otpadom i prvi uspostavio sustav odvajanja otpada na kućnome pragu. Uspješno smo sanirali odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, a u tijeku je i sanacija onoga u Sarvašu. Projektu sanacije odlagališta otpada u Sarvašu vrijedan je 73 milijuna kuna većinom financirano iz fondova EU, sanacija odlagališta otpada u Nemetinu vrijednosti 37 milijuna kuna. Uskoro kreće podjela 31.000 komada spremnika za biootpad i plastiku. U novu kompostanu uloženo je 7,5 milijuna kuna", nabrojao je gradonačelnik Radić.

Dokumentacija za Centar za gospodarenje otpadom u završnoj je fazi, a izgradnja Centra i probna faza rada očekuje se u roku od 4 godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.