Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Davor Romić u Slavoniji: "U petak počinje isplata poticaja"

07.04.2016.

13:26

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Davor Romić izjavio je da je u Hrvatskoj pripremljeno 90-ak projekata za navodnjavanje gotovo 124 tisuće hektara poljoprivrednih površina te ustvrdio kako se ide u dobrom smjeru, istaknuvši da prije desetak godina gotovo da i nije bilo takvih programa.

Ministar Romić obišao je crpnu stanicu Jaruge u Brodsko-posavskoj županiji, koja je ključni dio Nacionalnog projekta navodnjavanja Biđ-bosutskog polja, najvećeg infrastrukturnog projekta u sklopu Nacionalnog plana navodnjavanja (NAPNAV).  Izgradnjom dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje od 14,7 km, osim izravnog izvora vode za navodnjavanje oko 4.000 hektara poljoprivrednih površina u području kanala, osigurat će se i 'dohranjivanje' vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i/ili umjetnih vodotoka. Time će se stvoriti i preduvjeti za izgradnju više sustava navodnjavanja, ukupnog obuhvata 2.710 hektara.
"U svakom planu ima i prepreka i te prepreke sada 'preskačemo' kako bismo u svim dijelovima Hrvatske, gdje će to biti potrebno, imali izgrađene sustave navodnjavanja. Da bismo do toga došli moramo mijenjati neke navike i ići prema dohodovnim poljoprivrednim kulturama jer su sustavi navodnjavanja skupi sustavi", ocijenio je ministar poljoprivrede Davor Romić te napomenuo da je Nacionalni projekt navodnjavanja i jedan od ključnih projekata Mosta i Domoljubne koalicije.  Zadovoljstvo uznapredovalim projektom navodnjavanja Biđ-bosutskog polja izrazila je zamjenica brodsko-posavskog župana Dunja Magaš, rekavši da očekuje da se u mandatu sadašnje Vlade završi i projekt plovnosti rijeke Save, koji podrazumijeva uređenje korita rijeke u dužini pet kilometara od Slavonskog Šamca do Novog Grada.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je da je crpna stanica Jaruge buduća prevodnica kanala Dunav-Sava, kojim će se osigurati dovoljne količine vode i za navodnjavanje. Dodao je da je projektima navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji 'pokriveno' oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.  Pojašnjavajući tehničke specifikacije projekta navodnjanja Biđ-bosutskog polja, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izvijestio je da je kapacitet dviju crpnih stanica u Jarugi ukupno 5.000 litara vode u sekundi.  "Kanal na kojem se nalaze pumpe izgrađen je u dužini 14,7 kilometara i njime smo se spojili na prirodne tokove rijeka Bosut i Biđ tako da voda odavde može doći do Vinkovaca i dalje prema granici s Srbijom", rekao je. Također je dodao da će voda iz rijeke Save u kanal ući već ovog ljeta, pa će je poljoprivrednici odmah moći koristiti za navodnjavanje polja. Kanalom, koji je na pojedinim mjestima širok i više od 100 metara, osigurat će se i dostatne količine vode za nesmetan rad postojećih sustava navodnjavanja Sopot, Borinci, Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci i Lipovac, a osim razvoja navodnjavanja kanal će imati značajan utjecaj na cjelokupni vodni režim slivnog područja. Ukupna vrijednost investicije izgradnje dovodnog melioracijskog kanala je oko 491 milijuna kuna, od čega je do kraja 2015. realizirano 443 milijuna kuna. Za završetak projekta u proračunu Ministarstva poljoprivrede za ovu je godinu osigurano još potrebnih 48 milijuna kuna.
Ministar Romić je novinarima rekao da će u petak započeti isplata poticaja poljoprivrednim proizvođačima koja će se, kako je najavio, odvijati određenom dinamikom, jer je 850.000 onih koji očekuju poticaje. "To se ne može napraviti u jednom danu. Niti u jednom trenutku ništa nije kasnilo jer se cijeli sustav morao prilagoditi novim uvjetima poticaja planiranima za 2015. godinu. Naš plan je da do početka svibnja svi poticaji budu na računima korisnika", rekao je Romić, dodavši da će poljoprivredni proizvođači s već isplaćenih 75 milijuna kuna predujma i avansa, dobiti ukupno 3,4 milijarde kuna. "Mislim da je to značajna količina novca. Imao sam značajan senzibilitet i predsjednika Vlade i potpredsjednika i ministra financija da našim poljoprivrednim proizvođačima osiguramo novac koji su imali u protekloj godini, a vidjet ćete da će neki dobiti i značajno više", poručio je. Novinare je zanimalo i zna li ministar Romić ime poduzetnika s Bliskog Istoka koji se interesirao za 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji, ali konkretno ime nisu saznali.
"U razgovoru s premijerom Oreškovićem imam informaciju da se radi o poduzetniku koji želi ulagati u Hrvatsku. On ne traži kupnju 10.000 hektara nego proizvodnju na 10.000 hektara kako bi mogao izgraditi svoje prerađivačke kapacitete. On je zainteresiran za investiranje, a mi u Hrvatskoj imamo puno više od 10.000 hekatara onih koji bi se mogli uključiti u takve projekte", kazao je Romić. Na pitanje kakva je sudbina paulovnije koja se sve više sadi u Slavoniji, a navodno bi se mogla proglasiti korovom, Romić je kazao kako su na tu temu u tijeku dogovori između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša te da će javnost uskoro o svemu biti izvještena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.