Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Kujundžić pustio u rad SPEC/CT uređaj

22.02.2019.

12:57

Autor: Radio Osijek / Hina

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

U osječkom Kliničkom bolničkom centru pušten je u rad novi SPECT/CT uređaj, vrijedan 4,8 milijuna kuna, a ministar zdravstva Milan Kujundžić tom je prigodom istaknuo kako je to doprinos ujednačavanju standarda u kliničkim bolničkim centrima.

Puštajući u rad novi uređaj na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, Kujundžić je rekao kako vjeruje da će novi uređaj pridonijeti novoj kvaliteti, boljem dijagnostičkom i terapijskom zbrinjavanju pacijenata u ovome dijelu Hrvatske. Ministarstvo i Vlada nastavit će pratiti potrebe osječkoga KBC-a kao središnje medicinske institucije u ovom dijelu Hrvatske, poručio je ministar Kujundžić.
Predstojnik Kliničkog zavoda Ivica Mihaljević istaknuo je kako se tim uređajem mogu točnije locirati patološki procesi kod malignih, upalnih i drugih bolesti te s dvije različite slikovne tehnike, fuzijskom snimkom,  dobiti daleko precizniju i kraću dijagnostiku, s manjim ozračivanjem pacijenata.
S ovim uređajem i novom tehnologijom, koja će se koristiti za pretrage i kod kardioloških i neuroloških pacijenata, značajno ćemo podignuti našu nuklearno-medicinsku struku, a očekujemo da ćemo značajno smanjiti liste čekanja, iako trenutačno ni za jednu pretragu organskih sustava nemamo listu čekanja dulju od mjesec dana, rekao je Mihaljević.
Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić kazao je kako će novi uređaj ujednačiti standard kvalitete i opremljenosti s ostalim ustanovama takve vrste u Hrvatskoj  te podsjetio da je taj Klinički zavod dosad bio jedini bez SPECT/CT uređaja i radio sa SPECT kamerama starima više od 15 godina.
Najavio je kako osječki KBC tijekom ove godine planira nabavu četiri nova uređaja, među kojima je i uređaj za dijaskopske pretrage na Kliničkom zavodu za radiologiju, jer je postojeći u kvaru, a čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna kuna.
Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati stanje u KBC-ima i općim bolnicama te se, iz godine u godinu, radi plan zanavljanja kapitalnih uređaja, i nabavlja se ono što bolnicama stvarno treba i što skraćuje liste čekanja, istaknuo je Zubčić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.