Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar poljoprivrede Romić obišao sustave navodnjavanja

07.04.2016.

16:37

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Davor Romić obišao je sustave navodnjavanja Baranja i Biđ-Bosut. Hrvatska ima potrebu stvoriti jednu modernu poljoprivredu, a navodnjavanje je agrotehnička mjera koja to može pružiti.

U Istočnoj Hrvatskoj intenzivno se radi na podizanju preduvjeta da poljoprivredni proizvođači mogu iskoristiti zemljište i vodu, prirodne resurse koji im stoje na raspolaganju, rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić obilazeći Sustav navodnjavanja Baranja koji za izvor vode koristi izgrađeni lateralni kanal Kneževi Vinogradi-Zmajevac.
Stvaramo proizvođačke organizacije, infrastrukturu za nastup naših proizvođača i proizvoda na tržištu, ali je jako važno pokazivati ovakove pozitivne primjere.
Nacionalni pilot projekt navodnjavanja Biđ-bosutskog polja najveći je infrastrukturni projekt u sklopu NAPNAV-a, koji u prvoj fazi obuhvaća izgradnju dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje u duljini od 14,7 km, čijom će se izgradnjom, osim direktnog izvora vode za navodnjavanje za oko 4.000 ha poljoprivrednih površina u području kanala, osigurati i dohranjivanja dominantnih vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i/ili umjetnih vodotoka čime će se osigurati preduvjeti za izgradnju više sustava navodnjavanja, ukupnog obuhvata 2.710 ha, koji se planiraju na tom području i za koje je već izrađena studijska i projektna dokumentacija više razina. Isto tako, osigurat će se i dostatne količine vode za nesmetan rad postojećih sustava navodnjavanja, a osim razvoja navodnjavanja ovaj objekt ima značajan utjecaj na cjelokupni vodni režim ovog slivnog područja. Ukupna vrijednost investicije izgradnje dovodnog melioracijskog kanala je oko 491 mil. kn, od čega je do kraja 2015. godine realizirano 443 mil. kn (DP/MP 73%; HV 27%).
Sustav navodnjavanja Baranja za izvor vode koristi izgrađeni lateralni kanal Kneževi Vinogradi-Zmajevac, koji se sastoji od 12 propusta i 41 ustave koje će zadržavati vodu u kanalskoj mreži iz koje će se voda koristiti za navodnjavanje potencijalnih 5.000 ha. Vrijednost investicije Lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac: 102 mil. kn (95% HV; 5%.MP). Vrijednost investicije sustava navodnjavanja: oko 24,5 mil. kn (40% MP, 40% HV i 20% Osječko-baranjska županije).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.