Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Romić ponovno u Slavoniji

21.04.2016.

15:48

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na prvom službenom sastanku Osječko-baranjskoj županiji u njegovu mandatu razgovaralo se o nagomilanim poljoprivrednim problemima i načinima njihova rješavanja .

Nužno je donijeti strategiju poljoprivrede te izmijeniti zemljišnu politiku, rekao je ministar Davor Romić. Čulo se kako smo s Nacionalnim projektom navodnjavanja u Hrvatskoj počeli davne 2005. godine, no još smo uvijek daleko od realizacije zacrtanog plana od 65 000 hektara navodnjavanih površina do 2020. godine. Miinistar Romić smatra kako će plan biti realiziran do kraja njegova mandata. Na području Osječko-baranjske županije do danas je izrađena projektna dokumentacija za dvadesetak različitih projekata, a pet projekata ima građevinsku ili lokacijsku dozvolu. Sukladno onomu što je definirano u Programu ruralnog razvoja te projekte možemo aplicirati na natječaj. U programu nam je na raspolaganju preko 700 milijuna kuna. Značajno je to za budućnost hrvatske poljoprivrede u uvjetima navodnjavanja, ali moramo mijenjati i strukturu proizvodnje i usmjeravati se na dohodovne kulture značajne za naše prehrambene i turističke lance.

Za poticanje poljoprivredne proizvodnje Vlada Republike Hrvatske osigurala je istu količinu potpora kao i lani. Predujam za ovu isplaćen je u prošloj godini. Završene su isplate iz dijela EU fonda, a ovaj tjedan isplaćuju se potpore za kritični sektor mlijeka u iznosu od 27 milijuna kuna. Do 10. svibnja bit će isplaćeni svi poticaji za poljoprivredne proizvođače. Vlada je senzibilizirana za probleme u poljoprivredi i to je pokazala svojim reakcijama kroz potpore.

Zemljišna politika mijenjat će se kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i komasaciju. O prodaji poljoprivrednog zemljišta još se uvijek razmišlja. Na iskustvima bivše prodaje gradit će se buduće aktivnosti.I po postojećem je zakonu moguća prodaja zemlje u smislu okrupnjavanja za površine manje od 1 ha.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić upozorio je na tešku situaciju u slavonskoj poljoprivredi zbog kaotičnog tržišta poljoprivrednih proizvoda, nelogičnosti kod dodjele državne zemlje u zakup te neprovedbe Nacionalnog plana navodnjavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.