Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Romić u Vukovaru: Vratiti vjeru u hrvatsko selo

12.03.2016.

07:23

Autor: Radio Osijek - Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Davor Romić razgovarao je u Vukovaru s čelnicima Vukovarsko-srijemske županije i predstavnicima razvojnih agencija i udruga te je tom prigodom rekao da će se program ruralnog razvoja mijenjati prema potrebama ruralnog prostora i da treba vratiti vjeru u hrvatsko selo.

Ministar je sa županijskim čelnicima i predstavnicima razvojnih agencija i udruga vezanih uz poljoprivredu razgovarao o stanju u poljoprivredi i mjerama koje treba poduzeti za revitalizaciju te gospodarske grane važne za Slavoniju.
"Treba vratiti vjeru u hrvatsko selo. Ovo je za mene izazov i nisam ovdje došao stvarati političku karijeru, nego rješavati probleme", rekao je Davor Romić u izjavi novinarima nakon sastanka i dodao kako je svjestan važnosti koju poljoprivreda ima za Vukovarsko-srijemsku županiji i ljude od kojih su mnogi život vezali za zemlju i rad na zemlji.
Ministar Romić posjetio je mladog poljoprivrednika Marijana Balića, koji na OPG-u u Ilači, na vinkovačkom području, nekoliko godina uspješno uzgaja i proizvodi češnjak te očekuje da bi ove godine mogao proizvesti 40 tona te povrtlarske kulture.
"Odavde danas želim poslati poruku kako Hrvatska ima svoje resurse, svoje stručnjake i znanje, i to treba iskoristiti. Nema potrebe uvoziti brojne poljoprivredne proizvode jer ih možemo i sami proizvesti. Kada su u pitanju mladi proizvođači, želim im dati punu podršku u projektima jer sam uvjeren da su oni nositelji budućnosti", istaknuo je Romić i dodao kako je domaća proizvodnja češnjaka gotovo zanemariva u usporedbi s nacionalnim potrebama i jedna je od onih na kojoj treba inzistirati.
Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači u 2016. neće biti uskraćeni ni za jednu kunu u odnosu prema prošloj godini iako, istaknuo je, moramo biti svjesni u kakvim uvjetima živimo. Ocijenio je da je zbog toga bilo i rezova u prijedlogu državnog proračuna, "ali ne na štetu poljoprivrednih proizvođača".
Novinare je zanimalo ministrovo stajalište o primjedbama koje stižu iz seljačkih udruga, a u kojima se državi prebacuje da često donosi odluke u korist velikih sustava i na štetu OPG-ova.  
"Ne znam razliku između velikih i malih, jakih i slabih, ali mislim da je potrebna sinergija i jednih i drugih kako bi se hrvatska poljoprivredna proizvodnja učinila konkurentnijom", rekao je, dodajući kako u mandatu želi ojačati OPG-ove. 
"Potrebno je slušati poljoprivrednike i voditi se onim što oni misle da bi trebalo učiniti", rekao je ministru Romiću Marijan Balić i dodao da bi svaki poljoprivrednik trebao biti svjestan da su prošla vremena kad se od države tražilo i očekivalo da proizvođačima pronađe tržište za proizvode. 
"Sada su tržišta otvorena i kao poljoprivrednik morate se tome prilagoditi, prilagoditi svoje poslovanje i pokušati pronaći dodatne načine ulaska na tržište i opstanka na njemu", rekao je  mladi poljoprivrednik, koji se namjerava baviti i preradom te otkupom češnjaka. Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar poljoprivrede Davor Romić završio je obilaskom Poljoprivredne zadruge "Vinkovačka šparoga" u Andrijaševcima nedaleko od Vinkovaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.