Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Tolušić na osječkim tržnicama

01.06.2017.

12:53

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je u sklopu posjeta Osijeku obišao osječke tržnice u Gornjem i Donjem gradu, odgovarao na pitanja građana na portalu Agrokluba, posjetio prodavaonicu povrća obitelji Filakov te se sastao s pčelarima na Zelenom četvrtku.

Govoreći o zaštiti hrvatskih proizvođača i izvoznika meda, Tolušić je istaknuo kako ministarstvo radi na zaštiti slavonskog meda, koji se proizvodi u pet slavonskih županija, ali postoje i zaštite drugih vrsta meda u drugim dijelovma Hrvatske. "Radimo na nacionalnoj bočici za med, da ne pakiramo med kao sada u bočice za zimnicu, nego da imamo prepoznatljivu staklenku koju ćemo moći plasirati na stranim tržištima. Napravili smo novi pravilnik o medu i utvrdili novo deklariranje tako da će svaki med koji dolazi u Hrvatsku, a dolazi iz Kine, Rumunjske, Poljske ili Turske, morati imati deklariranu zemlju podrijetla što do sada nije morao imati", rekao je među ostalim Tolušić. Uvjeren je kako je izvoz hrvatskog meda u bačvama prošlost te da se može izvoziti u staklenkama što može donijeti puno veći prihog pčelarima, a to će Ministarstvo poljoprivrede podupirati.

Na novinarsko pitanje - kako pomoći hrvatskim pčelarima- ministar je odgovorio kako mogu pomoći svi građani Hrvatske tako da kupuju med domaćih proizvođača. "Jedino tako ćemo napraviti pravi proboj hrvatskih proizvoda na police trgovačkih lanaca", rekao je Tolušić. 

Ministar poljoprivrede istaknuo je, među ostalim, kako će ove godine biti raspisano više natječaja vrijednih 500 milijuna eura za potpore ruralnom razvoju u Hrvatskoj. "Agencija za plaćanja je puno efikasnija, kao i samo ministarstvo, kraće će trajati rokovi obrade, u tijeku je natječaj za preradu, za razvoj gospodarstava, podizanje trajnih nasada, nove traktore i nove strojeve, nove farme, dakle sve što hrvatskom poljoprivredniku treba. Konačno se objavljuje, bit će brzo riješeno i tu očekujem zapravo da Osječko-baranjska županija participira u najvećem obimu u tim natječajima i novcima", zaključio je ministar Tomislav Tolušić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.