Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministar Tolušić otvorio 4. Farm show

25.08.2017.

13:29

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ako želimo biti konkurentni i imati razinu proizvodnje kao u bilo kojoj razvijenoj europskoj zemlji, moramo ići u korak s novim tehnologijama i koristiti suvremenu mehanizaciju, ocijenio je otvarajući Farm show ministar Tolušić.

"Pošumljavanje opožarenih područja počet će čim se za to stvore uvjeti, a po meni je to početak jeseni, ako ne i prije", istaknuo je ministar. Opožarena područja gdje je bila šuma ili makija će se pošumiti, a riješit će se i pitanje bora koji stvara probleme", dodao je. Pojasnio je i kako se u komunikaciji sa strukom razmišlja o tampon zoni i sadnji drugih vrsta koje bi štitile kuće i naseljena područja od požara.

Ovakvi specijalizirani sajmovi potrebni su u cijeloj Hrvatskoj. Farm show u Osijeku odlična je priča jer je na korist i prodavateljima i poljoprivrednicima, zaključio je ministar, a osječko baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako županija planira daljnja ulaganja u poljoprivredu, ponajprije kada je riječ o četiri pripremljena sustava za navodnjavanje koji će ove godine biti prijavljeni na natječaj: obnavlja se sustav u Gatu te grade novi sustavi u Dalju, Budumcima i Dardi.

Organizator 4. Farm show-a je Udruge prodavatelja poljoprrivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj. Njezin predsjednik Darko Aračić rekao je kako se sajam iz godine u godinu poboljšava i raste, a oporavlja se i tržište mehanizacije. Svi posjetitelji moći će tijekom vikenda i isprobati najnovije profesionalne poljoprivredne strojeve, čija se vrijednost mjeri u milijunima eura.

Dodajmo i kako je u ovoj godini rasla i prodaja poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj. Samo u prvih sedam mjeseci prodano je 518 novih traktora, što je više nego dvostruko u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno trostruko više nego u 2014.-toj ili 2015.-toj godini. Najveći je poticaj ovogodišnjem porastu prodaje novih traktora dala dobra jesenska sezona u 2016.-toj (odličan urod šećerne repe, suncokreta, soje i kukuruza) te početak korištenja europskih potpora iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine.          

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.