Hrvatski radio

Radio Osijek

17:04 / 22.03.2019.

Autor: Marija Petrinović

Ministar turizma Gari Capelli - 2019. je i godina kontinenta

fotografije:MINT

fotografije:MINT

Foto: - / -

Na Danima Udruge hrvatskih turističkih agencija koji se održavaju od 21. do 23. ožujka u Vinkovcima, ministar turizma Gari Capelli održao tradicionalni radni sastanak s ključnim predstavnicima turističkog sektora u Republici Hrvatskoj

„Vraćamo se na ono što smo strategijom razvoja turizma i htjeli imati, a to je da smo na brojci od 20 milijuna turista i do 110 milijuna noćenja“, istaknuo je Capelli ocijenivši da povratak nekih zemalja na turističku kartu neće ugroziti hrvatski turizam.

Osim toga, naglasio je važnost razvoja kontinentalnog turizma s naglaskom na Slavoniju u kojoj će se ove godine održati i Dani hrvatskog turizma, pritom posebno ističući kako Vlada posvećuje posebnu pozornost Slavoniji. U radu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koje priprema projekte vrijedne 19 milijardi kuna za projekte na ovom području uključeno je i Ministarstvo turizma. Dodatno, prije sastanka, ministar se sastao s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem te turističkim gospodarstvom iz grada s kojima je razgovarao o turističkim projektima na području grada Vinkovaca.

Nakon uvodnog obraćanja ministra na tradicionalnom susretu dionika u turizmu, kratko izvješće o aktualnom stanju u svom djelokrugu rada i djelatnosti iznijeli su direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam iz Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Joso Smolić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, ravnateljica Hrvatskog zavod za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, načelnik sektora 112 iz Državne uprava za zaštitu i spašavanje Davor Spevec i mnogi drugi.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je kako je prije samog sastanka sa ključnim dionicima turističkog sustava održan i  razgovor s direktorima predstavništava HTZ-a u svijetu koji su ključni nositelji promocije Hrvatske na stranim emitivnim tržištima. „Trenutna pozicija naše zemlje je stabilna na većini tržišta, ali u ovoj će godini veliku ulogu u krajnjim rezultatima imati last minute prodaja, kao i individualni turistički promet koji ostvaruje oko dvije trećine ukupnog prometa“, zaključio je direktor Staničić, dodavši kako suvremeni trendovi i tržišna kretanja zahtijevaju i određene sustavne promjene u funkcioniranju cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora za razdoblje od 2020. do 2030. godine. 

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na susretu dionika u turizmu istaknuo je kako očekuje dobre turističke rezultate na razini godine: “S 13 posto više u dolascima i 9 posto više u noćenjima od početka godine, turistička godina je uspješno započela. Ako bi se nastavio povećani broj dolazaka turista u pred i posezoni, Hrvatsku očekuje dobra turistička sezona unatoč buđenju konkurencije. U planovima za daljnji razvoj naglasak bismo trebali staviti na povećanje kvalitete ponude i smještaja te destinacijski menadžment, koji može pomoći razvoj ostalih grana gospodarstva koje su dobavljači turizma, posebice poljoprivrede.

Zamjenik ravnatelja policije Željko Prša naglasio je važnost sigurnosti u odabiru destinacije te istaknuo: „Ulažemo velike napore i trud kako bismo održali sigurnost na visokoj razini, pa i unatoč migracijskoj krizi koja se nije odrazila na sigurnost u našoj zemlji. U protekloj turističkoj sezoni tako je zabilježeno 16 posto manje kaznenih djela na štetu stranih državljana", rekao je Prša naglasivši važnost poduzimanja preventivnih radnji. Tijekom ljetnih mjeseci kada je najveća turistička aktivnost, dodao je Prša, djeluje i Stožer za provedbu mjera sigurnosti. Riječ je o projektu kojeg financijski podupiru i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, a kojim se koordiraju akcije prevencije, zaštite i spašavanja.

 * iz press materijala MINT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.