Hrvatski radio

Radio Osijek

14:09 / 21.09.2015.

Autor: Radio Osijek/Hina

Ministar ulazi u svaki autobus i objašnjava proceduru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od prošle srijede do danas u podne u Hrvatsku je ušlo 29 910 migranata, a samo u posljednja 24 sata oko 5000. I dalje se najveći priljev očekuje u Tovarniku, no u samom mjestu gotovo ih i nema. Ljude već pri samom prelasku granice dočekuje policija i prevozi u Opatovac.

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi se oko 2 450 migranata, dok ih je oko 500 izašlo i prevoze se prema graničnim prijelazimaU Prihvatnom centru za migrante u Opatovcu trenutačno se nalazi oko 2500 izbjeglica pristiglih u Hrvatsku iz Srbije, potvrdio je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dodajući kako nove skupine migranata i dalje stižu u taj centar.
"Oni dolaze, ali jednako tako i odlaze, pa je tako centar jutros napustilo njih oko 500", kazao je Ostojić. Po dolasku u prihvatni centar migranti se registriraju, provjeravaju se njihovi dokumenti, ako ih imaju, fotografiraju se te smještaju u podignute šatore.
Na pitanje novinara jesu li istinite tvrdnje da se uzimaju otisci prstiju migranata, Ostojić je odgovorio potvrdno. Dodao je, međutim, kako se ne radi o Euro-Dat identifikaciji jer bi migranti, obrazložio je, kod primjene te vrste indentifikacije vjerojatno bili u strahu da će njihovi osobni podaci ući u međunarodnu bazu podataka.
Tijekom dolaska izbjeglica autobusima u Opatovac, Ostojić je ušao u svaki autobus i pozdravio ljude te im objasnio proceduru tijekom njihova privremena boravaka u prihvatnom centru. Objasnio im gdje se nalaze i da će se tu zadržati kraće vrijeme, dok se ne organizira njihov prijevoz do granice. "Selam alejkum, moje ime je Ranko i ja sam ministar unutarnjih poslova. Bit ćete ovdje kratko vrijeme da se osvježite i onda ćete biti prevezeni dalje u Europu. Slijedite uputstva koja vam daju policajci, uzmite hranu, otuširajte se i onda idete dalje", kazao je Ostojić obraćajući se izbjeglicama u autobusu na engleskom jeziku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.