Hrvatski radio

Radio Osijek

"Ministarstvo ignorira propadanje sela"

23.03.2015.

19:28

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko selo propada, a ministarstvo to tolerira i gura ga još dublje u propast – ocjena je Hrvatske zajednice županija novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se ovoga tjedna nalazi na drugom čitanju u Saboru.

"Javnost mora biti upoznata s poražavajućim i pogubnim posljedicama novoga zakona za obiteljska poljoprivredna gospodarstva", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski. Tolušić je rekao kako danas u Hrvatskoj postoji preko 185.000 OPG-ova, a novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu predviđa se da će se broj OPG-ova do 2017. prepoloviti. „Bodovanjem za dobivanje zakupa  na zemljište sasvim se marginalizira male, domicilne proizvođače. Još jednom apeliramo na ministra poljoprivrede da sporni zakon povuče iz procedure i posluša udruge poljoprivrednih proizvođača, župana, gradonačelnika i načelnika koji uočavaju velike propuste u nacrtu zakona. Ovaj će zakon sahraniti hrvatska poljoprivredna gospodarstva nauštrb velikih tvrtki i jakih tržišnih igrača“, poručio je Tolušić.
Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević drži da je zakon protiv Slavonije i pita čiji je interes da se tako loše postupa sa zemljom koja je hrvatsko nacionalno blago. „ Hrvatsko selo propada, a resorno ministarstvo to ignorira. Još uvijek ne postoji strategija razvoja poljoprivrede, ali nam ona možda neće ni trebati kad uništimo slavonskog seljaka,“ dometnuo je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.
Također, predsjednik Zajednice naglasio je da se zakup zemljišta daje na vrijeme od 50 godina. To je dodatni razlog dobrog promišljanja o bodovanju i davanju šanse domicilnim proizvođačima, mladima i OPG-ima koji već koriste zemljište u svojoj lokalnoj zajednici te od toga prehranjuju svoje obitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.