Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje: otvara se Banka hrane

19.12.2017.

16:24

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Okrugli stol o unaprjeđenju sustava doniranja hrane u Hrvatskoj okupio je sve ključne dionike u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru. U registru posrednika u sustavu je njih 84, istaknula je pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum.

 

Viškovi hrane nastaju duž cijelog prehrambenog lanca, a u segmentu njegovog doniranja postoji dosta prostora za napredak. Otvoreni smo za sva poboljšanja i unapređenja postojećeg sustava kako bi on najbolje funkcionirao u praksi. Trudit ćemo se otkloniti sve prepreke na putu doniranja hrane, kako bi odgovorno i učinkovito regulirali ovo područje- ističe u izjavi ministar Tomislav Tolušić.

U okviru rasprave predstavljeni su i primjeri dobre prakse donatora u području prehrambene industrije, trgovine i posrednika u doniranju hrane, a na interaktivnom dijelu sudionici su raspravljali o mogućnostima unaprjeđenja sustava.

Na Okruglome stolu sudjelovali su donatori hrane, posrednici u doniranju hrane, članovi Radne podskupine za unapređenje sustava doniranja hrane u okviru Radne skupine za sprečavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane, predstavnici HGK, HUP, HOK, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske poljoprivredno-šumarska savjetodavne službe, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i drugi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.