Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministarstvo pravosuđa nastavlja s digitalizacijom pravosudnog sustava

26.04.2017.

12:45

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

V.d. predsjednika Županijskog suda u Osijeku Anto Rašić izvijestio je kako predmete rješavaju za 85 dana. To je najkraći mogući rok u državi, s obzirom da je prosjek svih županijskih sudova 145 dana, a svih sudova u Hrvatskoj oko 170 dana.

Sud je prošle godine riješio 6700 predmeta - rekao je, među ostalim, sudac Rašić na konferenciji za novinstvo u Osijeku.

Ministarstvo pravosuđa nastavlja s mjerama digitalizacije pravosudnog sustava, koje će građanima omogućiti da neke dokumente ishode bez dugotrajnih čekanja na sudovima, izvijestila je državna tajnica toga Ministarstva Sanja Mišević.

S obzirom da se približavaju lokalni izbori, uz kandidacijsku listu potrebno je priložiti potvrdu o podatcima iz kaznene evidencije, što građani mogu dobiti na nadležnim općinskim sudovima i njihovim stalnim službama, ali i preko sustava "e-građani", odnosno u svojim domovima, bez potrebe da u redovima čekaju na sudovima, kazala je Mišević novinarima, nakon obilaska osječkog Županijskog suda.

Budući da se kandidature trebaju predati do 04. svibnja državna tajnica Sanja Mišević je pozvala buduće kandidate, da na vrijeme pribave ove potvrde, koristeći se kratkorajnim postupkom preko sustava "e-građani", kako bi se izbjegli redovi i čekanja na sudovima.

Dodala je kako je jedna od mjera digitalizacije pravosudnog sustava Zakon o osnivanju tvrtke na daljinu , koji je u fazi javne rasprave, a koji će građanima omogućiti da, umjesto dosadašnjeg obilaska različitih ureda, javnih bilježnika, FINA-e, Trgovačkog suda, tvrtku moći osnovati elektronskim putem, iz svog doma.

Državna tajnica Maja Grubišin istaknula je kako se po prvi puta počinje primjenjivati projekt "e-spis" na prekršajnim sudovima, što Ministarstvu unutarnjih poslova i ovlaštenim tužiteljima omogućuje podnošenje inicijalnih akata elektronskim putem te uvid u spis bez potrebe dolaska na sudove, što se u budućnosti planira omogućiti i drugim strankama u postupku, odvjetnicima i vještacima. Projekt se provodi u Varaždinu, a po njezinim riječima, Vukovar postaje iduća važna uporišna točka njegove provedbe.

Izvijestila je kako se i u prvom kvartalu ove godine nastavlja trend smanjivanja broja neriješenih predmeta na hrvatskim sudovima, pri čemu se iznimno dobri rezultati ostvaruju u pravosudnim institucijama na osječkom području.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.