Hrvatski radio

Radio Osijek

Brnjac: OBŽ ima punu podršku Vlade i Ministarstva

13.03.2023.

16:03

Autor: HRT Radio Osijek

Radni sastanak ministrice Brnjac sa županom Anušićem i predstavnicima grada Osijeka i okolnih općina

Radni sastanak ministrice Brnjac sa županom Anušićem i predstavnicima grada Osijeka i okolnih općina

Foto: OBŽ / -

Krajem prošle godine Osječko-baranjskoj županiji dodijeljena je prestižna titula Europske regije sporta za 2024. godinu. Upravo je to, uz potpore u sektorima turizma i sporta, bila glavna tema radnog sastanka ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i predstavnicima grada Osijeka i okolnih općina. 

Bogata sportska povijest i niz vrhunskih sportaša koje je kroz godine iznjedrila bili su jedni od glavnih razloga zašto će iduće godine OBŽ nositi ovu prestižnu titulu. Međutim, titula je to koja sa sobom nosi i niz obaveza i pripremnih aktivnosti. Tu se prije svega radi o ulaganjima u sportsku infrastrukturu koja obuhvaćaju ulaganja u dvorane, terene i različita borilišta, ali i potporama sportskim udrugama i klubovima na jedan drugačiji i bolji način te uključivanje međunarodno poznatih sportaša s područja naše županije, poručio je osječkobaranjski župan Ivan Anušić.


Aktivnosti su ovo u kojima će Županija imati punu podršku Ministarstva turizma i sporta potvrdila je ministrica Nikolina Brnjac, a koja je od programa i projekata koji su joj prezentirani na današnjem sastanku posebno istaknula projekt sportskog inkubatora. Sportski inkubator je odlična ideja i vrlo vrijedan projekt koji će također biti određen u smjeru cijelog projekta Europske regije sporta, a namijenjen je za djecu i mlade te kako ih što više privući i usmjeriti u za njih najbolji sport. Ministarstvo turizma i sporta svakako stoji uz Osječko-baranjsku županiju kroz ulaganja u sportsku infrastrukturu i druge projekte. Cilj Vlade RH je upravo ulaganje u takvu infrastrukturu kako bi bila svima dostupna, prvenstveno mladima i djeci, rekla je Brnjac i dodala kako je upravo danas raspisan javni poziv za sportsku infrastrukturu u iznosu od 4 milijuna eura. 

Ministrica Nikolina Brnjac, župan Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin

Ministrica Nikolina Brnjac, župan Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Riječi je na sastanku bilo i o daljnjem razvoju kontinentalnog turizma te je istaknuto kako je jedan od glavnih ciljeva nedavno usvojene Strategije razvoja održivog turizma do 2030. razvoj cjelogodišnjeg i ravnomjerno razvijenog regionalnog turizma. 

Provedba je već počela kroz pozive iz NPOO-a, gdje je najveći dio sredstava također upućen kroz usmjeravanje i razvoj javne turističke infrastrukture, nove proizvode, podizanje smještajnog kapaciteta i kvalitete, razvoj zdravstvenog i sportskog turizma. I o tomu smo danas razgovarali, jer upravo Osječko-baranjska županija, kao i cijela Slavonija i Baranja, ima ogroman potencijal. Po broju prijava koje su se pojavile na ovom pozivu možemo vidjeti da su projekti odlični i ima ih puno te se nadamo njihovoj odličnoj realizaciji. Riječ je o 289 milijuna eura, a s ostalim sredstvima Vlada je za cijelo ovo razdoblje osigurala ukupno 1,27 milijardi eura", izjavila je ministrica.


Jedno od pitanja bilo je usmjereno i na prošlotjednu vijest iz niskotarifne avio kompanije Ryanaira kako početkom lipnja planira ponovno uvesti letove na relaciji Osijek-London. Iako nije potvrdila kako će Osječani za nekoliko mjeseci moći ponovno avionom putovati za London, rekla je kako je upravo kroz Turističko vijeće donijeta odluka o financiranju strateških partnerstava koja je vrijedna približno 3,6 milijuna eura. "Ta će sredstva biti usmjerena na naše partnere, partnere kao što je Ryanair, a cilj je da na taj način imamo što više linija koje će povezivati i Osijek, ali i druge destinacije", poručila je Brnjac.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.