Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica Divjak: "Stvaramo strukovne škole za 21. stoljeće"

17.05.2018.

13:20

Autor: Neven Knežević

Ministrica Divjak: "Stvaramo strukovne škole za 21. stoljeće"

Ministrica Divjak: "Stvaramo strukovne škole za 21. stoljeće"

Foto: - / -

U Strojarsko - tehničkoj školi u Osijeku ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je javni poziv strukovnim školama kako bi sudjelovali u natjecanju za sredstvima EU fondova u stvaranju centara kompetentnosti

Javnim pozivom osnivačima i strukovnim školama upućenim iz Strojarsko - tehničke škole u Osijeku Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je te škole da se uključe u raspodjelu 960 milijuna kuna iz Europskih fondova čijim će se novcem škole obnoviti i opremiti, povezati s gospodarstvom, a nastavnici educirati, a sve kako bi stekle kompetencije za 21. stoljeće. "Pozivam škole i njihove osnivače da se jave i iskoriste priliku za gotovo milijardu kuna za strukovna obrazovanja za 20 - 25 centara kompetentnosti u Hrvatskoj, te da se na taj način po školi povuče 50 milijuna kuna", rekla je ministrica Divjak, te dodala da se to čini "kako bi škole učinili mjestima u koja učenici ne dolaze jer moraju, nego da bi stekli kompetencije koje im trebaju u 21. stoljeću".

Javni je poziv otovoren do 15. lipnja, a mogućnost za prijavu ima više od 200 strukovnih škola. Kako je istaknuto, nakon bodovanja sastavit će se rang lista i odabrati dvadesetak škola - centara kompetentnosti. Od ukupnog broja 2/3 bodova odnose se na postojeće potencijale škole, a preostali bodovi ostvarit će se temeljem ponuđenog razvojnog plana škole u koji su uz ostalo uključeni novi programi cjeloživotnog obrazovanja, obrazovanje za nastavnike, nova zapošljavanja i povezanost ustanove s gospodarstvom, te razvojnim planom županije. Osim toga, istaknula je ministrica, vodit će se računa i o ravnomjernoj geografskoj rasprostranjenosti škola, te ravnomjernom razvoju Hrvatske. Škole koje budu odabrane za centre kompetentsnoti okupljat će one sličnog profila na svom području, gdje će se educirati nastavnici, a paralelno bi se opremale i obnavljale srodne škole u susjednim županijama.

Zajedno s ministricom i njenim zamjenikom Vladom Prskalom, Stojarsko - tehničku školu su obišli potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i savjetnik osječke Gradske uprave Ivan Vrdoljak.
Domaćin ministrici i suradnicima bio je ravnatelj Ivan Adrić, te napomenuo da je škola jedna od najsuvremenije opremljenih stojarskih škola u Hrvatskoj i očekuje da će ući u izbor kao centar kompetentnosti u području strojarskih zanimanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.