Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica Gabrijela Žalac u posjetu Požeško-slavonskoj županiji

06.12.2016.

15:22

Autor: Radio Osijek/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je danas četiri grada Požeško-slavonske županije - Lipik, Pakrac, Požegu i Pleternicu .

Službeni posjet započeo je u Gradu Lipiku gdje je ministrica sudjelovala na svečanom potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Integrirani program obnove kulturne baštine Lipika“.

Ukupna vrijednost ovog projekta je gotovo tri milijuna kuna, a Grad Lipik dobit će 2,4 milijuna kuna iz EU fondova kako bi izradio projektnu dokumentaciju za obnovu Vile Zinke i Vile Savić kao pojedinačnog zaštićenog dobra te plan uređenja Perivoja u Lipiku.

Ugovor su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana.

„Ovaj kraj posjeduje bogatu kulturnu baštinu koja će uz pomoć EU sredstava napokon biti kvalitetno prezentirana te će omogućiti Lipiku da podigne standard kulturnih i povijesnih sadržaja i promovira se kao značajna kulturno-turistička destinacija u Slavoniji“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Nakon potpisivanja ugovora ministrica se zaputila prema Poduzetničkom centru Pakrac gdje se sastala s obnašateljicom dužnosti gradonačelnika Pakraca Anamarijom Blažević, koja ju je upoznala s novim projektima Grada u području prekogranične suradnje i kulturne baštine.

Važan sastanak o mogućnostima financiranja projekata na području Požeško-slavonske županije EU sredstvima održan je u Požegi sa županom Alojzem Tomaševićem te gradonačelnicima i načelnicama Požeško-slavonske županije. Ministrica je naglasila važnost suradnje na svim razinama te najavila jačanje koordinacije i novi smjer u upravljanju regionalnim razvojem Republike Hrvatske i fondovima Europske unije.

Posjet Požeško-slavonskoj županiji završio je u Pleternici gdje je svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada. Neposredno prije svečane sjednice ministrica je prisustvovala otvorenju Centra udruga u Pleternici. Ovim projektom u prostoru bivšeg dječjeg vrtića uređeno je pet uredskih prostora i konferencijska dvorana u kojima će korisnici organizirati svoje skupštine, edukacije, radionice i slična događanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.