Hrvatski radio

Radio Osijek

15:18 / 08.07.2015.

Autor: Davor Lončarić

Ministrica Mrak-Taritaš u Posavini

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš posjetit će u četvrtak (9. srpnja) županjsku Posavinu. Bliži se 15. kolovoza, datum koji je davno odredila kao dan završetka obnove nakon prošlogodišnje poplave.

U četvrtak, 9. srpnja 2015. ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, sa suradnicima, obići će gradilišta i odraditi radne sastanke sa svim sudionicima obnove i čelnicima lokalne samouprave kako se upoznala sa trenutačnim stanjem obnove i eventualnim otvorenim pitanjima koja je još potrebno riješiti.

Obilazak gradilišta ministrica će početi u podne u Račinovcima. Ministrica je kuću u ulici Braće Radića 39 u Račinovcima obišla prilikom svog prošlog boravka na poplavljenom području i tom joj je prilikom bio predstavljen veliki problem pred kojim se našao vlasnik kuće. Naime, on je sam, uz financijsku pomoć države obnovio kuću, ali su se na kući nakon obnove pojavila vrlo vidljiva oštećenja opasna po život. U tijeku kategorizacije kuće ta oštećenja nisu bila vidljiva. Rijetko se situacije da se učinci djelovanja vode pojave i nakon znatnog protoka vremena, što se dogodilo upravo u ovom slučaju. S obzirom da je korištenje kuće opasno po život, Ministarstvo je razmotrilo situaciju i predložilo rješenje koje će ministrica na licu mjesta predstaviti vlasniku.

Ministrica će sa suradnicima potom obići nekoliko završenih kuća u Gunji, ali i neke kuće na kojima su radovi u tijeku i koji neće moći biti završeni do 15. kolovoza 2015. jer su odluke, zbog složenih vlasničkih odnosa, donesene tek prije mjesec dana. 

Inače, do 3. srpnja 2015. godine donesene su 2272 odluke o obnovi kuća u Posavini, a 1805 kuća već je obnovljeno dok obnova traje na još 467 objekata. Od kuća koje su obnovljene većinu su vlasnici obnavljali sami, uz financijsku potporu iz državnoga proračuna (1132 kuće), dok je država obnovila 673 kuće. Kada su u pitanju kuće na kojima obnova još traje, država obnavlja 405 objekata, a vlasnici uz financijsku potporu obnavljaju 62 kuće. 

Uz obiteljske kuće obnovljeno je i 40 objekata javne namjene (škole, ambulante, društveni domovi...)

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.