Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica Vučković: Kooperanati Megglea nisu ugroženi

21.07.2020.

12:16

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Ministrica Vučković: Kooperanati Megglea nisu ugroženi

Ministrica Vučković: Kooperanati Megglea nisu ugroženi

Foto: - / -

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak ministrice Marije Vučković sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem i predstavnicima mljekarske industrije iz tvrtke Meggle iz Osijeka, koja je najavila prekid proizvodnje u Hrvatskoj.

Otkaz će dobiti oko 160 zaposlenih, a u velikim je problemima i više od 280 kooperanata te mljekare.
Nakon sastanka s predstavnicima mljekarske industrije miniarica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je Meggle donio svoju poslovnu odluku i da ta odluka nije promijenjena. Istaknula je da se s mljekarima razgovarao i o kooperantima tvrtke Meggle. "
Kooperanti nisu ugroženi, imamo jamstva mljekarske industrije da će se otkup nastaviti ako do ovog scenarija dođe. Isto tako tvrtka Meggle nastavlja suradnji sa svojim kooperantima do 31. prosinca, kazala je Vučković.
Dometnula je da će Vlada učiniti sve da proizvodnja i radna mjesta se održe. "Mi smo započeli s procesom koji smo najavili. To je pokušati spasiti prvenstveno radna mjesta, a i proizvodnju odnosno preradu mlijeka u mliječnoj industriji Meggle u Osijeku. Ovo su prvi razgovori, započeli smo na vrijeme i nadam se da ćemo imati konkretne rezultate već nakon ovog prvog sastanka. Ministrica je ovdje i naravno Ministarstvo poljoprivrede. Razgovori se nastavljaju dalje, mi razgovaramo na jako puno strana i s jako puno sudionika o svemu ovome što treba završiti kao uspješna priča", rekao je danas župan Anušić.
Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj donijela je odluku o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje do kraja godine o čemu su u četvrtak  informirani svoje zaposlenike. Bez plasmana ostaju i dobavljači među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava. Sve se objašnjava procesom "optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima". Odluka o gašenju proizvodnje u Osijeku, stoji u objavi za javnost te tvrtke, donesena je zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.
Time će se ugasiti 160 radnih mjesta, a zaposlenici će dobiti otkaz.
"Ministarstvo poljoprivrede, nakon najave Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj, prati situaciju i u najskorije vrijeme se sastaje s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, a radi osiguravanja kontinuirane proizvodnje mlijeka na mliječnim farmama s kojih Meggle otkupljuje mlijeko", izjavila je prošloga tjedna, nakon Meggleove objave ministrica Vučković. "Ministarstvo poljoprivrede provest će sve potrebne aktivnosti i uložiti sve napore s ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na farmama Meggleovih kooperanata", poručila je tada ministrica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.