Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica Vučković u žetvi na OPG-u Pranjić u Novom Čemincu

09.07.2021.

14:55

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/M.Milas

Foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Petra Pranjića u Novom Čemincu gdje je u tijeku žetva pšenice. Ondje su bili i predstavnici poljoprivrednika 5 slavonskih te Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Žetva pšenice dobro napreduje, u istočnom je dijelu Hrvatske pri kraju, a prinosi su ove godine odlični, uvjerila se ministrica poljoprivrede Marija Vučković na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Pranjić, gdje se održao i radni sastanak s predstavnicima poljoprivrednika iz pet slavonskih te Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Jedna od tema bila je izgradnja skladišta za pšenicu kako je ratari ne bi morali prodavati odmah nakon žetve, kad je njezina cijena najniža. "Apsolutno opravdan zahtjev. Mi pripremamo natječaj za skladišta, a ovaj smo planirali za prvo tromjesečje 2022. godine, a možda budemo i brži. Pri tome ćemo nastojati potencirati udruživanje kako bismo učinkovito koristili sredstva, a po uzoru na natječaj koji je bio za skladišta za krumpir". Obećala je to ministrica poljoprivrede Marija Vučković. A domaćin, poljoprivrednik Petar Pranjić dodao je: "Znamo da je ratarstvo jedino pozitivno, s tendencijo  rasta brutto doprinosa. Nadam se da će ministrica ostati na svojoj riječi i izborit se za nas. Mi ratari konkretno očekujemo velike prijekte i ogromne su potrebe za skladišnim prostorima". 
No, zbog sporosti administracije takvih prostora neće biti tako brzo, svakako ne prije žetve 2023. godine. A potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić smatra kao bismo ih mogli i trebali imati što prije, jer bi to među ostalim značilo da smo si sačuvali rezerve žita za teška vremena. "Imamo izuzetno kvalitetnu pšenicu koju nismo imali posljednjih 10 do 15 godina. Mi u Slavoniji živimo za tu žetvu,a to očito Zagreb, Vlada,a vjerojatno i 90 posto građana Hrvatske ne doživljava, barem onih mlađih. Vjerujem da svi starijii te kako znaju što je žetva i što to znači spremiti i uskladištiti pšenicu. kako bismo imali kruha za godinu dana. Da smo dobra država, da smo normalna država, da Vlada i ministarstvo razmišljaju kao naši stari - mi bismo danas imali 3 mlijuna tona žita u skladištima. Onda bismo opet milijun tona stavili novog žita, a milijun bismo tona izvezli. To bi bila prava poljoprivreda i prava poljoprivredna politika i to bi bila dobra država. Ako je netko nekad mogao onakva skladišta napraviti od betona, kao ono u Đakovu - kako se to moglo onda napraviti, a danas ne? Danas ne možemo napraviti limeni silos koji se može sastaviti za mjesec dana, a nekad se moglo. Kako je to moguće? Dakle, nije da se ne može - Sve se može kad se hoće"! 
Poljoprivrednici su nezadovoljni i nacrtom novog Zakona o državnom zemljištu koji je u e-savjetovanju. Ministrica Marija Vučković obećala je kako će dio njihovih primjedbi svakako razmotriti.

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.