Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica Žalac: „Moramo povući planiranih 13 milijardi kuna“

24.02.2017.

14:21

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju kako bi s predstavnicima regionalne vlasti razgovarala o provedbi planiranih projekata i planovima za daljnje financiranje projekata sredstvima iz fondova Europske unije.

Uz ministricu Žalac na sastanku su prisustvovali i direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota sa suradnicima te župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.


Glavne teme sastanka bile su mogućnosti financiranja razvojnih projekata, otvoreni EU natječaji i novi natječaji koji će biti objavljeni u ovoj godini, a poseban naglasak stavljen je na aktualne projekte te na njihovu realizaciju i daljnje djelovanje agencije Hrast.


„Lokalne razvojne agencije nositelji su regionalnog razvoja i produžene ruke Ministarstva na terenu. Moramo raditi zajedno kako bismo ostvarili gospodarski razvoj i omogućili ostanak stanovništva u ovim krajevima“, rekla je ministrica Gabrijela Žalac te poručila kako smo u godini od koje svi imaju velika očekivanja te da u 2017. moramo povući planiranih 13 milijardi kuna.


Dan prije nego li je posjetila Slavoniju, ministrica Žalac u Sisku je sudjelovala na 22. sjednici Vlade Republike Hrvatske te je u prisustvu premijera Andreja Plenkovića, zajedno s ravnateljem Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak Tomislavom Dujmenovićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem potpisala ugovore za projekte koji se financiraju iz fondova EU.


Riječ je o dva nova ugovora u zdravstvu ukupne vrijednosti gotovo 90 milijuna kuna - Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“


Projekt „Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava dnevne bolnice u Općoj bolnici 'Dr. Ivo Pedišić' Sisak kroz infrastrukturna ulaganja i opremanje“ vrijedan je ukupno 59,4 milijuna kuna, a cilj mu je postići veću sigurnost zdravstvenog postupka i optimizaciju procesa rada. Projekt je usmjeren prvenstveno prema pacijentima kojima će se bitno povećati kvaliteta i dostupnost usluga u dnevnoj bolnici. Drugi je projekt „Rekonstrukcija bolničkog kompleksa i uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici 'Dr. Ivo Pedišić' Sisak kroz infrastrukturna ulaganja i opremanje“, vrijedan ukupno 29,16 milijuna kuna. Cilj tog projekta je postići bolju uslugu i smanjiti troškove hitnog prijema, a projekt je usmjeren prvenstveno prema kvalitetnijoj medicinskoj usluzi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.