Hrvatski radio

Radio Osijek

19:58 / 10.11.2016.

Autor: Davor Lončarić

Ministrica Žalac: Porezna reforma neće ugroziti EU projekte!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sastala se danas u Vukovaru sa županima i koordinatorima regionalnog razvoja iz cijele Hrvatske .

Ministrica Žalac predstavila je planove ministarstva te istaknula kako će Hrvatska do početka 2018. godine imati funkcionalnu i u proračunu utemeljenu regionalnu razvojnu politiku i sustavno upravljanje razvojem. Ministarstvo regionalnog razvoja do lipnja će zbog toga pripremiti niz zakonskih izmjena koje bi trebale olakšati povlačenje novca iz europskih fondova, a Sabor bi sve trebao potvrditi u rujnu.

Župani, na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goranom Paukom, koiji su se sastali na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, izrazili su zabrinutost zbog najave da bi poreznom reformom sljedeće godine lokalna uprava mogla ostati bez milijardu i pol kuna prihoda što dovodi u pitanje njeno funkcioniranje, ali i povlačenje novca iz fondova Europske unije. Ministrica Žalac izjavila je da porezna reforma ni najmanje neće ugroziti korištenje EU fondova. "Fond za sufinanciranje projekata EU pripada mom ministarstvu te ćemo samo sitnim korekcijama u Zakonu o izvršenju državnoga proračuna u dogovoru s Ministarstvom financija prenamijeniti ta sredstva ne samo na sufinanciranje EU projekata nego i za pripremu i predfinanciranje projektne dokumentacije", izjavila je ministrica Žalac u Vukovaru. Dodala je kako će porez na dohodak, koji izravno odlazi jedinicama lokalne uprave i samouprave, biti smanjen no lokalna će uprava kroz Fond za izravnanje dobiti sljedeće godine iste iznose koje je dobila i ove godine. 

Gabrijela Žalac županima je predstavila program do 2020. godine po kojem će u smislu korištenja sredstava EU fondova biti olakšana procedura predfinanciranja projekata i objava natječaja, a pozvala je župane i koordinatore razvojnih agencija na suradnju kako bi se iskoristilo što više sredstava. 

Ministrica je najavila i projekt Slavonija za razvoj hrvatskoga istoka po kojem će u Slavoniju i Baranju do 2020. godine biti uloženo 2,5 milijarde kuna iz fondova EU, a intencija je da se stvore posebni operativni programi nakon 2020. godine za Slavoniju, za potpomognuta područja i gdje god bude intervencija i potreba na terenu. "Na taj način ćemo doskočiti i u konačnici ideja je da u novoj financijskoj perspektivi funkcioniramo decentralizirano kroz EU fondove, da spuštamo sredstva direktno na teren, da ljudi koji tu rade i žive vide korist od europskih fondova kao što je to bio slučaj i u drugim zemljama članicama", zaključila je ministrica Žalac. 

Ministrica Žalac najavila je i kako je pokrenula analitičke podloge za izmjenu statističkih regija, no kako se ne bi zbog toga dovelo u pitanje korištenje europskoga novca uvest će se posebne mjere za potpomognuta područja koja će moći bez trošenja vlastitog novca provoditi europske projekte. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.