Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica Žalac u Osijeku s gradonačelnicima i načelnicima

20.01.2017.

14:49

Autor: Radio Osjek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za radnog posjeta Osijeku ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac govorila je o zakonskim promjenama kojima se planira omogućiti da slabije razvijena područja lakše dolaze do novca iz EU fondova.

Koliko je zanimanje ponajprije za 2 i pol milijarde eura vrijedan projekt „Slavonija" potvrdio je veliki odziv na skup na kojem su gradonačelnicima, načelnicima, udrugama, razvojnim agencijama i poduzetničkim inkubatorima predstavljeni budući natječaji.

U Osječko-baranjskoj županiji otpočetka su prepoznate mogućnosti EU fondova. Brojni su projekti provedeni u djelo, a nove priprema više od 50 razvojnih timova koji trenutačno djeluju na području Županije. No župan Vladimir Šišljagić kaže kako se moglo i bolje.  „Tako da se nadam da će i Zakon o regionalnom razvoju, karte regionalnog razvoja i izmjene statističkih regija te nove indeksacije značajno popraviti položaj ne samo Slavonije i Baranje nego osigurati i zaista  ravnomjeran i ujednačen razvoj“, rekao je župan.

Sve to obećala je ministrica Gabrijela Žalac koja je svjesna da neki dijelovi Hrvatske zaslužuju posebnu pozornost. „Kroz projekt 'Slavonija', koji je iznimno važan i za ovu županiju, posebno ćemo istaknuti način bodovanja koji će ići u prilog pet slavonskih županija u operativnim programima koji su nam trenutačno na raspolaganju“, rekla je Žalac.

A kad je riječ o povlačenju sredstava na razini cijele zemlje, brojke su sve više ohrabrujuće.“Tijekom prošle godine prvi smo put bili 100% neto primateljica europskih sredstava jer je isplaćeno 9 milijardi kuna, a u europski proračun je uplaćeno 3 milijarde kuna manje“, istaknula je ministrica i najavila da je za ovu godinu cilj ugovaranje projekata vrijednih 13 milijardi kuna

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.