Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Osijeku

22.11.2017.

13:40

Autor: S. Filipović/N. Knežević, M.Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Osijeku se sastala s predstavnicima Osijek Software Cityja koji okuplja IT tvrke, posjetila Odjel za matematiku osječkog Sveučilišta te Osnovnu školu Tenja koja sudjeluje u CARNET-ovom pilot- projektu e-škole.

U posljednje 4 godine 750 je novozaposlenih u IT sektoru u gradu Osijeku. Ovo je pozitivan primjer ali pokazuje i put kako do toga doći. Jedna suradnja između Grada Osijeka i IT industrije i Sveučilišta, ulaganje u znanje dobitna je formula koja se popularno zove trokut koji rezultira inovacijama na vrhu, rekla je ministrica Blaženka Divjak te objasnila da kao podloga moraju biti obrazovanje, istraživanje te je potrebna velika potpora grada i države. Istaknula je zadovoljstvo što IT industrija raste u Osijeku, otvaraju se radna mjesta i puno ovise koliko ste u stanju producirati novog potencijala, stručnjaka u tom području. Raduje i podatak da se neće samo zapošljavati oni koji završavaju fakultete već i osobe koje će se vratiti u Osijek.

Obrazovni sustav jedan je od temelja koji čini kvalitetnu snagu na ovom području tako i našu. Softver diveloperi manjkaju na ovom području, naglasio je direktor tvrtke Inchoo Tomislav Bilić. Fakulteti i Sveučilište imaju volju za promjenu i adaptaciju svog programa kako bi ga prilagodio tržištu rada, ali je tempo spor. No otvaranje ovoga smjera na jednom od fakulteta plod je petogodišnjeg rada i razgovora. Nama treba agilnije Sveučilište i jednostavno se moramo brže mijenjati kako bio sustigli zemlje u regiji koje rastu brže od nas, rekao je Bilić.
Kada je riječ o IT priči, grad Osijek je još jedan pozitivan primjer drugim gradovima u Hrvatskoj. Svjesni smo da ukoliko želimo učiniti iskorak k još boljem Osijeku, nužna je suradnja gospodarstvenika iz područja IT sektora, Grada Osijeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, istaknula je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš. Dodala je da smo na dobrom putu i da ćemo uskoro imati novi IT park u Osijeku. Osnivanjem Poduzetničkog inkubatora Bios, prije desetak godina, prepoznao je priču i dao "vjetar u leđa" osječkim poduzetnicima, naglasila je Gamoš.

Ministrica Ministrica Divjak posjetila je i Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku gdje je istaknula da je tu primijenjeno u praksi pravilo izvrsnosti i relevantnost visokog obrazovanja. "Novi studijski program matematika i računarstvo pokazuje da je suradnja sa industrijom izuzetno važna i da studijski programi mogu biti koncipirani ne samo da zadovoljavaju tržište rada, nego da ga i formiraju". Prema riječima voditelja Odjela za matematiku Kristiana Sabe ta je institucija fokusirana na primjene matematike. "Naš je cilj pozicionirati našu instituciju u Hrvatskoj, ali i u međunarodnom istraživačkom prostoru, te da bude prepoznata u svim područjima, te kroz naše studijske programe stvarati studij mladih stručnjaka koji će biti nositelji razvoja", rekao je Sabo. O interesu za taj studij govori podatak da se za 40 upisnih mjesta natjecalo više od 200 kandidata. 

Ministrica Divjak posjetila je i Osnovnu školu u Tenji. Tom je prigodom istaknula da Grad Osijek učenicima 5. razreda osigurava miroračunala a Ministarstvo za 6. razrede. Time je Osijek jedan od rijetkih gradova čiji učenici ih imaju i u 5. i u 6. razredu i to je dobra priprema za uvođenje informatike- rekla je ministrica Divljak ocijenivši kako se i na nacionalnoj razini nastoji potaknuti osnivače škola da zajedno s Ministarstvom rade na poboljšanju infrastrukturnih kapaciteta, ali i ljudskih potencijala. Na pitanje o informatičkoj učionici škole u kojoj su računala starija od 10 godina, odgovara kako se pri izradi novoga kurikuluma nisu pripremali samo dokumenti, nego i sredstva za opremanje škola, pa je, već ove godine temeljem rebalansa proračuna osigurano 11 milijuna kuna za opremanje informatičkih učionica u školama, koje su najlošije informatičke opremljene, dok se iduće godine predviđa otvorenje barem jedne takve učionice u 420 osnovnih škola. Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je kako je u gradskom proračunu za iduću godinu, za obrazovanje i školstvo, osigurano 65 milijuna kuna a izdvaja i infrastrukturne projekte: izgradnju nastavno-sportske dvorane u Tenji, dogradnju i izgradnju nastavno- sportske dvorane u Briješću i novog vrtića u Višnjacu za što su predviđena 34 milijuna kuna. gamoš je podsjetila je da je Gradska uprava inicirala pokretanje centara izvrsnosti u što je za sada uključeno osam osnovnih škola, a 480 učenika pohađa radionice iz društvenih i prirodnih znanosti.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.