Hrvatski radio

Radio Osijek

Ministrova preporuka nanosi štetu

30.09.2015.

16:15

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarsko područje ima gospodarske štete zbog otkazivanja turističkih dolazaka. Istaknuli su to na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik HDZ-ovac Ivan Penava i vlasnica turističke agencije Danubiumtours Zrinka Šesto.

Tvrde da je problem nastao kad je Ministarstvo obrazovanja preporučilo ravnateljima osnovnih i srednjih škola da zbog stanja s izbjeglicama ne šalju djecu na ekskurzije u istočnu Slavoniju.
„Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar uputio je 18. rujna svim osnovnim i srednjim školama preporuku u kojoj stoji kako „zbog činjenice da se na području Republike Hrvatske, poglavito istočne Slavonije, trenutno nalazi 14 tisuća stranih izbjeglica, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u dogovoru s Ministarstvom unutarnjih poslova, preporuča svim školama da se vezano za planirana putovanja i izvanškolske aktivnosti na području istočne Slavonije prethodno jave nadležnoj policijskoj upravi zbog provjere prometne prohodnosti i sigurnosti ili da odgode planiranu aktivnost ili putovanje do trenutka smanjenja broja izbjeglica na tom području“ te da „s obzirom da se stanje na terenu mijenja tijekom dana, ne mogu se dati dugoročnije prognoze o stanju na prometnicama“ – istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji takvu reakciju smatra paničnom. „Ministrova reakcija nanosi štetu i ovako već pogođenom dijelu Republike Hrvatske, a ako zaista postoji procjena o narušenoj sigurnosti našega područja tražimo da se poduzmu potrebne mjere za slučajeve ugrožene sigurnosti“, kaže Penava. Vlada javnost s jedne strane uvjerava kako je situacija pod kontrolom i da su je dočekali spremni, a s druge strane šalju se panične preporuke, ne razmišljajući koliku štetu time mogu prouzročiti, nastavio je vukovarski gradonačelnik i ustvrđuje da vladajući jednim dopisom bojkotiraju sve napore za razvoj turističkog sektora Vukovara i okolnog područja. Prema njegovom mišljenju prema Slavoniji se ponovno odnosi kao da je manje vrijedna nego ostatak države, a još jednom podnosi teret koji ostatak države i ne osjeti. „Ako je sigurnost zbilja ugrožena, ne bi li stanovnici ugroženog područja to trebali znati? Zar su naša djeca manje vrijedna nego li ona iz Zagreba, Rijeke ili Splita? Ako ostalu djecu ne puste ni na ekskurziju u istočnu Slavoniju, zašto naša djeca nisu evakuirana? Sada se vidi tko zapravo plaši i huška ljude te radi štetu, a tko se s druge strane ponaša kao odgovoran državnik i domoljub“, ustvrdio je Ivan Penava te pozvao ravnatelje škola, roditelje i djecu da bez ikakvih bojazni dođu u Vukovar, a, kako je rekao, najbolja su pozivnica djeca Vukovara, jer u tom gradu svakodnevno žive i odrastaju bez straha za svoju sigurnost.
Prema riječima direktorice vukovarske Turističke agencije Danubiumtoursa Zrinke Šesto, od 21. rujna ta je agencija imala 400 otkaza planiranih učeničkih posjeta Vukovaru. 
U skladu s pilot projektom Vlade, učenici svih osmih razreda u Hrvatskoj dužni su od ove školske godine dva dana provesti u Vukovaru kako bi stekli znanje o Domovinskom ratu. Program provodi Javna ustanova Memorijalni centar iz Domovinskog rata u Vukovaru, a korist od programa imaju i vukovarski ugostitelji i hotelijeri koji nude prehranu i smještaj te prijevoznici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.