Hrvatski radio

Radio Osijek

"Mir Božji, Hristos se rodi"

06.01.2023.

13:49

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

protojerej A. Đuranović

protojerej A. Đuranović

Foto: Amoreta bajto / HRT

U Osijeku se pravoslavni vjernici na Badnjak okupljaju u donjogradskoj Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a molitvu i obred unošenja badnjaka predvodi protojerej Aleksandar Đuranović. U izravnom javljanju u program Radio Osijeka uputio je blagdansku čestitku svim  vjernicima.

"Želimo vam svako istinsko dobro i neotuđivu radost od bogomladenca Hrista uz naš tradicionalni božoćni pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi", poručio je protojerej.

"Dan uoči Božića, Badnji dan kao i Badnja večer vrijeme su kada se ne spava i kada se obitelji okupljaju kako bi se, tradicionalno, duhovno pripremili za najvažniju noć u ljudskoj povijesti na koju spomen obnavljamo svake godine. Vidljivi simbol novog života- badnjak, na današnji se dan zbog toga unosi u crkve i kuće pravoslavnih vjernika. Riječ je o mladom ceriću, cerićevoj grančici ili hrastu koji je simbol samog spasitelja koji je raskinuo lance ropstva grijehu", kaže protojerej Đuranović.

Protojerej pojašnjava da se vjernici kroz godinu svakodnevno okupljaju u njihovoj crkvi, no da je božićno vrijeme po svemu jedinstveno i posebno u životu svakog kršćanina. Uz današnje molitve i unošenje badnjaka, najvažniji je dio blagdanskog okupljanja jutarnja božićna liturgija te svetkovanje u krugu obitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.