Hrvatski radio

Radio Osijek

Mirando Mrsić: "Sigurnost radnika najvažnija!"

23.09.2013.

14:41

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Osijeku je izjavio kako isplata mirovina nije upitna te da će se mirovine usklađivati i iduće godine. Bio je to odgovor na jedno od pitanja koja su ministru postavili sudionici javne tribina o promjenama u radnom zakonodavstvu u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Osijeku.

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je izgubljeno više od 250 tisuća radnih mjesta i stoga je najvažnije da se izmjenama Zakona o radu zaštite radnici koji su slabija karika na tržištu rada, rekao je Mrsić. Veću sigurnost trebao bi omogućiti i fond otpremnina, a ugovor na neodređeno vrijeme i dalje ostaje temeljni ugovor. Dogovaranje plaće između radnika i poslodavca želi vratiti u ugovorni odnos, a ministar rada i mirovinskog sustava najavio je kako će Državni inspektorat dobiti šire ovlasti među kojima je i kontrola radnog vremena u tvrtkama. Predlažu se mjere poput rada za više poslodavaca, kod kuće i na izdvojenom radnom mjestu, a na javnoj tribini u Osijeku je zaključeno kako su najvažniji su ciljevi sačuvati radna mjesta, a poslodavcu omogućititi bržu prilagodbu tržištu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.