Hrvatski radio

Radio Osijek

Miris novih knjiga u knjižnicama poplavljenih sela

23.01.2015.

14:07

Autor: Zrinka Perić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu akcije „Knjiga za sve“, koju su u Osijeku organizirati Lions klub i Udruga studenata građevinskog fakulteta prikupljeno je oko tisuću knjiga. Danas su ih predali knjižnicama u Račinovcima i Drenovcima.

Osnovnoškolac Donatelo iz Račinovaca jedan je od onih koji ne skida oči s novih knjiga. Omiljene naslove, kaže, odnijela mu je Sava. „Jako sam bio tužan kad je bila poplava zato što su sve knjige bile uništite i nisam imao što čitati“, ispričao je novinarima.
Prema riječima knjižničarke Sanje Šušnjare, voda je u račinovačkoj knjižnici uništila gotovo sve. „Nažalost u poplavi je stradalo više od 70 posto knjižničnog fonda. Najviše je pretrpjela lektira i dobar dio referentne zbirke,“ objašnjava Šušnjara. No, zahvaljujući studentima Građevinskog fakulteta fond i Lionsu klubu čija je članica i Verica Jovanovski, u poplavljena sela stigle su nove knjige. Kako ističe, dobar je to osjećaj donirati nešto ljudima u nevolji, kako bi znali da se drugi ljudi brinu za njih. Vladimir Karhanj iz studentske udruge dodaje kako su se u akciju „Knjiga za sve“ uključili brojni građani.
Dio knjiga otišao je i u Drenovačku knjižnicu, gdje ih je primio ravnatelj Osnovne škole Goran Pavlović. Prema njegovim riječima, knjige su stigle na pravu adresu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.