Hrvatski radio

Radio Osijek

Mirkovci - 28. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja

22.07.2019.

14:21

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Hrvatski radio Vukovar

Foto: Hrvatski radio Vukovar

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovcima obilježena je 28. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 3. brigade Zbora narodne garde "Kune", koji su 22. srpnja 1991. poginuli u vojnoj akciji.

U spomen na žrtve - 13 hrvatskih branitelja vijence su kod spomen-obilježja položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine, prijatelji i suborci te mnoga izaslanstva. 
"Tog je dana iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima krenulo 80 hrvatskih branitelja u deblokadu ceste Vinkovci Tovarnik", prisjetio se na komemoraciji umirovljeni brigadir i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG "Kune" iz Vinkovaca Damir Dujić, dodajući kako je u akciji iz zasjede ubijeno 13 branitelja. "Akcija je trajala deset, jedanaest sati i bilo je problema u komunikaciji. Napravljena je velika pogreška u organizaciji cijele akcije. Ljudi koji su to organizirali i pravili taktiku pogriješili su", ocijenio je Dujić i dodao kako je bivša JNA toga dana topništvom i zrakoplovima napala Vinkovce te učinila veliku štetu, a bilo je i 40 ranjenih.
Sućut obiteljima ubijenih branitelja izrazio je u ime premijera Adreja Plenkovića i Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je iskazao nezadovoljstvo što još nitko nije odgovarao za zločin na tzv. privlačkom putu. "Na nama je i dalje poticati sva tijela progona da se procesuiraju počinitelji tih teških kaznenih dijela", istaknuo je Medved i dodao kako ratni zločini ne zastarjevaju te da još ima živih sudionika toga vremena pa, kako je rekao, ne bi bio problem utvrditi odgovornost i u konačnici procesuirati odgovorne. 
Ministar branitelja je pozvao obitelji stradalnika Domovinskoga rata na zajedništvo te naglasio da i Ministarstvo hrvatskih branitelja ali i Vlada RH stoje uz stradalnike Domovinskoga rata i članove njihovih obitelji i čine sve što mogu za njih. Ministar je naglasio kako je prije tridesetak dana po prvi puta donesen i Zakon o nestalim osobama u Domovinskome ratu. "Tu smo napravili snažan iskorak jer se po prvi puta jasno i precizno definira nadležnost RH u traženju svih osoba nestalih na teritoriju RH, te da po prvi puta RH kroz snažan zakonodavni okvir razrješava i to pitanje u odnosu prema susjednim državama. Jednako tako po prvi puta se u RH jasno i precizno definiraju dužnosti svih tijela obuhvaćenih tim procesom", naglasio je ministar Medved.
Izaslanik predsjednice Republike i savjetnik za branitelje Ante Deur je rekao kako povijest Domovinskog rata mora biti sastavni dio naobrazbe u hrvatskim školama u većem opsegu nego što je danas. "Uistinu, naše škole, fakulteti, znanstveni radovi moraju biti sačinjeni na stvaranju hrvatske državne", poručio je Deur.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je rekao kako se i danas moramo boriti, ali sada kako bismo Hrvatsku učinili još boljom. 
Misa zadušnica za ubijene branitelje služena je u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.