Hrvatski radio

Radio Osijek

Mirna reintegracija - pobjeda razumom

15.01.2021.

13:17

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

U sklopu obilježavanje obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i početka i završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja danas je u Vukovaru predstavljena knjiga "Mirna reintegracija - pobjeda razumom". Izdala ju je Zajednica povratnika Hrvatske.

Uoči predstavljanja knjige u Hrvatskom domu Vukovar, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, vojske i policije te Zajednice povratnika Hrvatske položila su cvijeće i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te tako odala počast poginulim braniteljima i civilima koji su najzaslužniji za ostvarenje hrvatske neovisnosti. 

"Odluka predsjednika Tuđmana da se istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem vrate u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske bila je vrlo mudra odluka koja je sačuvala mnoge živote", rekao je nakon polaganja vijenaca vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. 

Predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Glasnović je dodao kako u "epicentru" sukoba u Domovinskom ratu, a riječ je o Vukovaru, danas ima incidenata, ali manje nego u bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj. "Vidimo velike pomake, moramo biti sretni i zadovoljni iako smo u progonstvu očekivali puno više nakon povratka u Vukovar", rekao je Glasnović te izrazio žaljenje što brojni ratni zločini nisu procesuirani, a mnogi nikada niti neće jer su mnogi počinitelji i svjedoci umrli. 

Knjigu "Mirna reintegracija - pobjeda razumom" predstavio je jedan od autora- Branko Pek, danas predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije. Uz njega su autori doktorica Sandra Cvikić iz Instituta Ivo Pilar te aktvni sudionici svogodišnjeg procesa povratka hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske- Nada Arbanas, Vesna Škare-Ožbolt, Ivica Vrkić, Joško Morić i Jacgues Paul Klein. 

Branko Pek ustvrdio je kako se mirna reintegracija u našoj zemlji nezasluženo puno manje slavi nego, primjerice, Bljesak ili Oluja. Rekao je kako je u pitanju najuspješnija mirovna operacija Ujedinjenih naroda u kojoj su dvije nekada zaraćene strane bez ijedne žrtve odlučile završiti rat i vratiti posljednja okupirana područja matičnoj zemlji, odnosno Hrvatskoj. Autori knjige su opisali sve što se događalo u tom procesu, a Pek je istaknuo kako je bila pripremljena akcija vojnog oslobađanja Vukovara i drugih područja što bi, kako je rekao, sigurno završilo s 1.500 do 2.000 žrtava samo na hrvatskoj strani. Umjesto toga odlučeno je kako će se uz potporu UN-a nastojati mirnim putem završiti rat u Hrvatskoj. Reintegracija je počela 15. siječnja 1996. godine i trajala do 15. siječnja 1998., a prethodilo joj je potpisivanje Erdutskog sporazuma 12. studenoga 1995. godine. Reintegraciju je Pek nazvao dobrim potezom, a sve što se danas događa s takozvanim "srpskim pitanjem" smatra nepostojećim problemom koji "živi samo u glavama pojedinih političara koji na temelju sukoba prikupljaju političke bodove". 

Poslušajte i razgovor s jednim od autora knjige, Brankom Pekom. 

Branko Pek - reintegracija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.