Hrvatski radio

Radio Osijek

Mirni prosvjed Vukovaraca- reakcije

04.09.2013.

19:10

Autor: HRT, Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi prosvjed Stožera za obranu hrvatskog Vukovara počeo je danas u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske od kuda je oko 500 prosvjednika u koloni krenulo u obilazak ustanova na kojima su istaknute dvojezične ploče koje čuvaju tamošnji policajci. Na Trgu žrtava Ovčare na vukovarskoj Mitnici pomolili su se za žrtve Ovčare i svih poginulih i nestalih u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj.

Na početku prosvjeda novinarima se obratio predsjednik Stožera Tomislav Josić. Pohvalio je odnos policije prema prosvjednicima, kako u ponedjeljak tako i u utorak, te istaknuo da su i prosvjednici bili korektni prema policiji. 'Nije točno da su prosvjednici napali policiju, bilo je naguravanja, ali mislim da je sve bilo korektno', rekao je Josić te dodao da mu je žao ako je netko u naguravanju ozlijeđen. Istaknuo je da nije sudjelovao u skidanju dvojezičnih ploča te da je priveden vjerojatno po zapovjednoj odgovornosti. Kritizirao je političare koji prosvjednike nazivaju divljacima.


Josić se osvrnuo i na izjavu premijera Milanovića da je rat završen. Možda je za njega završen, ali za nas još uvijek traje, rekao je Josić. Kazao je da od Vlade  još nije dobio poziv za sastanak. Mi smo spremni razgovarati, ali ne pod okriljem noći i da ulazimo na stražnja vrata. Želimo da to bude po danu bez ikakve tajnosti, rekao je Josić još jednom istaknuvši kako prosvjednici nisu nasilnici, već suprotno - takvima ih žele prikazati vladajući.

U trenutku davanja izjave Josiću je pristupila Vukovarka Mirjana Marić te izjavila da joj je sinoć policija došla u kuću i uhitila njezinog 19-godišnjeg sina Ivana te još šestoricu mladića koji su preksinoć prosvjedovali ispred policijske postaje. Josić je osudio daljnja privođenja, napose mladih, te pozvao sve prosvjednike da budu dostojanstveni. Nešto prije 12,30 prosvjed je završio, a prosvjednici su novo okupljanje na istom mjestu najavili za sutra ujutro.

Savjetnici ministra Matića: 'Hitno odgoditi postavljanje ploča!'

Predstavnici braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske sutra će na zajedničkom  sastanku odlučiti o nastavku prosvjeda. Premijer Zoran Milanović istaknuo je na Hrvatskome radiju da država neće odustati od postavljanja ćiriličnih natpisa jer je na to obvezuje i Ustavni zakon. Dvojezične ploče koje su već postavljene na državnim zgradama u Vukovaru čuva policija. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je danas kako Vukovar ne zaslužuje da se na njemu lome stranačka koplja i da ga ponašanje današnje političke oporbe malo podsjeća na događaje sa Splitske rive. Najavio da neće biti izvanredne saborske sjednice o stanju u Vukovaru koju je zatražio Klub zastupnika HDSSB-a. 

U Vukovarsko-srijemsku policijsku upravu poslani su službenici Unutarnje kontrole MUP-a RH koji bi trebali ispitati okolnosti u kojima je u ponedjeljak tijekom prosvjeda ozlijeđeno pet policajaca, izvijestila je jutros policija. Također demantira medijske natpise o navodnim kadrovskim promjenama u Policijskoj upravi koje bi bile povezane s postupanjem policije tijekom postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima.


Vlada neće Vrkića kao posrednika

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je u ponedjeljak navečer bio u Vukovaru te potom izjavio kako nisu stvoreni uvjeti za postavljanje ćiriličnih naziva, poručio je kako je spreman, ako to od njega zatraže, pomoći u rješavanju složene situacije u Vukovaru.

Vlada nije stvorila uvjete da se zakon o uvođenju ćiriličnih natpisa u Vukovar može mirno provesti, rekao je Vrkić, dodavši kako tijekom procesa mirne reintegracije nikada nije bilo riječi o ćirilici, već o tome kako da se što bolje urede odnosi Hrvata i Srba i osigura kvalitetan zajednički život, koji podrazumijeva i razvoj gospodarstva i posao za sve građane.

No, iz Vlade je stigao odgovor kako Vrkić neće biti posrednik u rješavanju problema u Vukovaru.  Poručuju da su državne institucije dužne provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, čija se primjena na lokalnoj razini regulira Statutom jedinice lokalne samouprave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.