Hrvatski radio

Radio Osijek

Miro Gavran u Antunovcu: ideja dobra vodi me uvijek

10.02.2017.

15:48

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posjet Mire Gavrana dogovoren je na traženje učenika, a ostvaren u sklopu projekta „Biti Bolji-Be Better“. Do sada je u trideset i dvije škole i na dva fakulteta u Hrvatskoj okupio skoro devet tisuća učenika i studenata.

Miro Gavran je najprevođeniji hrvatski književnik čija su djela prevedena na 38 jezika. Zavodljiva vještina njegova asketskog pripovijedanja ne poznaje suvišne rečenice i ne srami se snažnih emocija. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina, podsjeća urednik Vladimir Mihajlović.

Miro Gavran je suvremeni hrvatski autor rođen 1961. godine u učiteljskoj obitelji u slavonskom selu Gornja Trnava, nedaleko od Nove Gradiške. Njegove knjige su imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačko u Trnavi,  od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu, pod nazivom Gavranfest.

Premijerno je igran diljem svijeta: Rotterdam, Washington, Moskva, Rio de Janeiro, Pariz, Buenos Aires, Waterford, New York, Mumbai, Bratislava, Prag, Ljubljana, Sarajevo, Krakov, Beograd, Budimpešta,Los Angeles, Podgorica,  Sao Paolo, Atena, Augsburg, Beč, Sofija, Riga, Vilnius, Antverpen, Tirana, Priština, Hyderabad, Rim, Maribor, Novi Sad, Mostar, Brno, Trnava, Bautzen, Zagreb, Varšava, Sao Paolo,Bangalore, Bukurešt, Novosibirsk….

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.