Hrvatski radio

Radio Osijek

17:15 / 07.03.2020.

Autor: Davor Lončarić

Miro Kovač: Plenković vodi HDZ prema trećem porazu

Foto: Davor Lončarić

Foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Nastavljaju se unutarstranački izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Opcija za promjene predstavlja danas program članovima HDZ-a u Slatini, Osijeku i Đakovu, a Miro Kovač poziva Andreja Plenkovića da se, osim pred televizijskim kamerama, sučele i pred članovima stranke u velikim gradovima.

Uz Miru Kovača, kandidata za predsjednika HDZ-a, predstavili su se i kandidati za potpredsjednike i zamjenike - Ivan Penava, Milijan Brkić, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić. U izjavi novinarima uoči skupa u Osijeku Miro Kovač je izjavio kako traje debata uoči 15. ožujka, kada HDZ bira čelništvo stranke, o idejama kako razvijati HDZ i kako promijeniti Hrvatsku i zato je nužno organizirati sučeljavanje unutar stranke. Podsjeća kako je već pristao na sučeljavanje pred televizijskim kamerama, no inzistira na najmanje jednom sučeljavanju s Plenkovićem u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku pred budućim stranačkim biračima. "Kao predsjednik HDZ-a uvijek ću biti hrabar izaći pred članstvo tražiti mišljenje, konzultirati se i nikada neću biti u strahu od članstva. Kao predsjednik nemam pravo bježati od članova HDZ-a i ovom prilikom kažem - Andrej, izađi, nemoj se bojati, i uvjeri se imaš li viziju za HDZ ili nemaš!", izjavio je Miro Kovač. Ustvrdio je kako je vizija "Opcije za promjene" prava vizija, a da ono što Plenković radi nije dobro za Hrvatsku demokratsku zajednicu. "Plenković je odgovoran za gubitak predsjedničkih izbora i za najlošiji rezultat stranke u povijesti na europskim izborima", ponovio je Kovač. 

Tvrdi da je ponudio svoju programsku platformu i smjernice koje podrazumijevaju jačanje rada s članstvom. Kovač je dodao kako je sutra druga godišnjica najave ratifikacije Istanbulske konvencije kada se "išlo svjesno u podjele unutar HDZ-a". "Mi, za razliku od Andreja Plenkovića, okupljamo ljude u HDZ-u i želimo da HDZ bude onakav kakav je utemeljen prije 30 godina i koji okuplja ljude koji su suverenističkog, demokršćanskog, državotvornog i domoljubnog usmjerenja", istaknuo je kandidat za predsjednika stranke Miro Kovač te rekao da HDZ pobjeđuje samo ako uvažava mišljenje i osjećaje članstva s kojim razgovara. "Na ovakav način nažalost idemo prema trećem uzastopnom porazu i to treba spriječiti, HDZ treba spasiti i otvoreno razgovarati o onim stvarima koje ljude pritišću", zaključio je Kovač. 

Komentirao je također kako Hrvatska nije spremna za uvođenje eura, treba pojačati kontakt s iseljeništvom koji je nestao u Plenkovićevom mandatu, a zalaže se i za predizbore u HDZ-u na kojima bi se sastavile stranačke liste za parlamentarne izbore. 

Osvrnuo se i na izjavu Andreja Plenkovića kako u napadima na sadašnje vodstvo stranke Kovač koristi metode i retoriku SDP-a, Mosta i Živog zida. "To je deplasirano i to je ispod mog nivoa. Ako gospodin Plenković želi biti ozbiljan čovjek onda će razgovarati o idejama i konceptima, a neće ići tako nisko", rekao je Kovač i još jednom ponovio da Plenkovića čeka na sučeljavanju pred HDZ-ovim biračima.

Skup je održan bez novinara u sjedištu stranke u Osijeku i to bez domaćina. Ivan Anušić, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a danas u Dalmaciji gdje se predstavlja kao kandidat za potpredsjednika HDZ-a, ali na strani Andreja Plenkovića. 

Miro Kovač u Osijeku, izjave novinarima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.