Hrvatski radio

Radio Osijek

Miroslav Kljajić pokazao svoje vještine učenicima OŠ Mladost

05.06.2023.

21:55

Autor: Krunoslav Inhof

Barmen i miksolog Miroslav Kljajić

Barmen i miksolog Miroslav Kljajić

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek održala je u Osnovnoj školi Mladost radionice "Priprema koktela", "Proces dekantiranja vina" i "Izrada pralina". Gost radionica bio je svjetski poznati barmen i miksolog Miroslav Kljajić, inače bivši učenik ove osnovne škole.

Galerija
Učenici UT škole, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
OŠ Mladost, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekProjekt VirtuOs, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Uz pripremu koktela Miroslav Kljajić predstavio je i svoju brošuru "Barsko poslovanje i klasični kokteli" publicirane u sklopu projekta "VirtuOS": "Iznimna mi je čast što sa svojim iskustvom mogu pridonijeti mladima i prikazati im svoje zanimanje i struku na način na koji ga ja vidim. Moram reći da mi je to jedno predivno zanimanje koje mi je otvorilo vrata u cijelom svijetu. Radio sam na brodu i završio međunarodne škole i na kraju sam se vratio u Osijek kako bi mladima prenio svoja znanja i iskustvo, među ostalim i kroz ovaj projekt VirtuOs i knjigu koju smo izdali", rekao Kljajić.


Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek napomenuo je kako se približavanjem kraja školske godine trude predstaviti svoj Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole svim osnovnim školama i tako privući mlade u ovu sve traženiju struku: "Budući da je OŠ Mladost jedna od najboljih škola u Osijeku i šire, te je rasadnik kvalitetne djece, odlučili smo s njom uspostaviti suradnju i privući bolje učenike u našu školu. U suradnji s gospodinom Kljajićem želimo pokazati osnovnoškolcima kako se može daleko doći i uspjeti i u ovom zanimanju koje je usmjereno ugostiteljstvu i turizmu", rekao je Kristek, a ravnatelj Osnovne škole Mladost Josip Jukić dodao: "Učenici završetkom osnovne škole imaju 14, 15 godina i u svojoj glavi još uvijek nemaju ideju što bi htjeli biti. Ovom radionicom želimo srušiti brojne stereotipe vezane uz ugostiteljska zanimanja i pokazati im što mogu biti završetkom Ugostiteljsko-turističke škole. Tu je kao primjer naš bivši učenik barmen i miksolog Miroslav Kljajić koji je završio tu srednju školu, a zahvaljujući njoj je proputovao pola svijeta, dobro zaradio i na kraju se vrati u svoj rodni Osijek. Turizam je jedna od rastućih grana diljem Lijepe naše i uvjeren sam da će na kraju svi učenici Ugostiteljsko-turističke škole naći kvalitetno zanimanje."

Kljajić, Kristek, Jukić i učenici

Galerija
UTŠ i OŠ Mladost, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
VirtuOs, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekVirtuOs, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.