Hrvatski radio

Radio Osijek

Mirovinska reforma koja to nije

11.10.2018.

13:18

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

"Što donosi prijedlog mirovnske reforme i zašto ga ne prihvaćamo" - bila je tema konferencije za novinare SSSH u Osijeku, na kojoj je istaknuto kako su sve sindikalne središnjce usuglašene i kreću u prosvjed.

Čelnici SSSH obilaze Hrvatsku i danas su se sastali s povjerenicima 5 slavonsko- baranjskih županija s kojima su razgovarali o prijedlogu mirovinske reforme. Izvršni tajnik Darko Šeperić je istaknuo kako je prijedlog apsolutno neprihvatljiv te da je riječ samo o setu administrativnih mjera koje ne mogu ništa promijeniti, ali mogu nanijeti veliku štetu građanima. Podsjetio je na neke prijedloge koje sindikati ne mogu prihvatiti- od odlaska u mirovinu sa 67 godina već od 2031. godine do plaćanja penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu. Predsjednik SSSH Mladen Novosel kaže kako je "već neukusno što Vlada govori o prijedlogu i jedina je istina da se predlažu promjene zbog nečinjenja i neprovedbi reformi". Pita se i što je s EU, zašto od nas traži ubrzavanje odlaska u mirovinu sa 67 godina. Oko 200.000 hrvatskih građana otišlo je van, a odogovor naših poslodavaca, koji sada vape za radnom snagom, je napokon da trebaju podignuti plaće, ali tako da to država riješi. Novosel dodaje kako su pokušali razgovarati, ali su predlagači ostali i gluhi i nijemi, a sada sindikat, jer više nema kompromisa, neće u ponedjeljak na razgovor s ministrom Pavićem. Sve tri središnjice kreću u prosvjed 20. listopada u Zagrebu, a ako ni on, kao poruka Vladi, ne bude dovoljan krenut će na organiziranje referenduma. "Moramo ustrajti do kraja, to nije naš zahtjev, nego zahtjev razuma"- zaključio je Novosel.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.