Hrvatski radio

Radio Osijek

Misa posvete ulja

14.04.2022.

14:16

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Misa posvete ulja

Misa posvete ulja

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Veliki četvrtak kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere i posljednji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja na kojoj se posvećuju ulja, a navečer se služi Misa večere Gospodnje. Misu posvete ulja u đakovačkoj katedrali predvodio je đakovačko - osječki nadbiskup Đuro Hranić. 

Članove prezbiterija Đakovačko - osječke nadbiskupije: dijecezanske svećenike, redovnike i članove družbe apostolskoga života koji su se okupili na euharistijskom slavlju posvete ulja pozdravio je nadbiskup Đuro Hranić.

"Draga braćo i sestre, missa chrismatis je uvijek tako lijepo i posebno slavlje; snažno, svečano i bremenito okupljanje čitavoga prezbiterija naše Nadbiskupije, i to na Dan ustanove svećeništva i euharistije.

Obredi posvete ulja (bolesničkog, katekumenskog i krizmenog) tijekom ove sv. mise, koja ćemo koristiti diljem biskupije za pomazivanje bolesnika, kod krštenja, krizmi i svećeničkog ređenja te pri posveti oltara i crkava, na simboličan način označavaju puninu Kristova svećeništva i crkveno zajedništvo koje nas sve povezuje te nas čini živim otajstvenim tijelom Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga", naglasio je nadbiskup Hranić.

Nadbiskup se na ovoj misi prisjetio desetorice preminulih svećenika od prošlog Velikog četvrtka.

50 godina svećeništva proslavili su: Franjo Bodonji, župnik u Ladimirevcima, Marko Bubalo, svećenik u miru, Stjepan Buček, svećenik u miru te Slavko Vranjković, župnik u Nuštru.

Srebrni jubilej obilježavaju: maestro Ivan Andrić, regens chori katedrale i profesor na KBF-u, Zoran Ćosić, župnik u Bizovcu, Dinko Kalmar, dušobrižnik Hrvatske katoličke misije u Ottawi u Kanadi, Tomislav Kovačić, duhovnik u Domu za starije u Osijeku te Ivan Lenić, župnik Župe Svih svetih u Đakovu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.