Hrvatski radio

Radio Osijek

Mjere za pomoć brodskom poduzetništvu

29.10.2013.

15:18

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Alarmantno stanje u brodsko posavskom gospodarstvu koje već pet godina bilježi gubitke u poslovanju jedina je tema sjednice Županijske skupštine u Slavonskome Brodu. Donose se mjere za pomoć malom i srednjem poduzetništvu

Lokalni političari, gospodarstvenici i predstavnici visokoškolskih ustanova trebali bi naći recept za porast županijskog BDP-a koji godinama stagnira na začelju hrvatske ljestvice. Tmurnu sliku upotpunjavaju i podaci o gubitku sedam tisuća radnih  mjesta i gašenju preko tisuću obrta. Iako svjesni ograničenih financijskih mogućnosti i zakonskih ovlasti županija, tamošnje su vlasti odlučile posebnim mjerama potaknuti najvitalniji dio gospodarstva – malo i srednje poduzetništvo. Zato predlažu sedam strateških ciljeva, 19 mjera i 34 projekta za čiju će provedbu iz županijskog proračuna  osigurati godišnju potporu od oko šest milijuna kuna. Velike nade polažu se i u povlačenje sredstava iz europskih fondova. Pročelnik županijskog upravnog odjela za gospodarstvo Stjepan Bošnjaković svjestan je kako tim mjerama neće polučiti spektakularne rezultate. "Idemo oprezno. Želimo najprije učiniti ono što sami možemo. Mislimo kako tek onda imamo i moralno pravo tražiti od Vlade i države veću financijsku i svaku drugu  pozornost", kaže Bošnjaković. Brodsko posavski župan Danijel Marušić dodaje kako od gospodarstvenika očekuju konkretne prijedloge o tomu kako poboljšati ulagačku klimu i privući što više kapitala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.