Hrvatski radio

Radio Osijek

Mjesec borbe protiv ovisnosti

15.11.2021.

12:32

Autor: Radio Osijek

Mjesec borbe protiv  ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Foto: - / -

Od danas do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Statistike pokazuju da ovisnost o opijatima u Hrvatskoj stagnira, no povećava se upotreba kokaina, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare ispred Policijske uprave osječko-baranjske.

U provođenju svih preventivnih aktivnosti u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, policijski službenici surađuju s drugima, kao što su Zavod za javno zdravstvo osječko-baranjske županije, Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti, Gradska društva Crvenog križa, Grad Osijek – Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, osnovnim i srednjim školama u Osječko-baranjskoj županiji, Udruga za borbu protiv ovisnosti „Ne ovisnost“ te organizacije civilnog društva koje se bave prevencijom ovisnosti i pružanja pomoći. 

Policija će i u Mjesecu borbe protiv ovisnosti provoditi projekte "Zdrav za 5", "Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima" te "Legiranje - ne drogiranje" kako bi educirali što veći broj mladih i upozorili ih na opasnosti bilo koje vrste ovisnosti, istaknuo je Robert Škorvaga, voditelj Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske. Ovisnost nije samo o drogama i alkoholu, već i o kockanju te u posljednje vrijeme sve češća ovisnost o upotrebi moderne tehnologije, poput interneta, društvenih mreža i slično.

Udruga Ne-ovisnost djeluje na svim područjima borbe protiv ovisnost, uključjujući prevenciju, rehabilitaciju, resocijalizaciju, smanjenje štete nastale kao posljedica ovisnosti, a nastoje i zapošljavati rehabilitirane ovisnike putem socijalne zadruge Neos. U Mjesecu borbe protiv ovisnosti najviše će se posvetiti destigmatizaciji ovisnika, kako onih koji su trenutno u problemu tako i rehabilitiranih. Kako je istaknuo predsjednik udruge Ne-ovisnost Tomislav Mišetić, većina njih po povratku u svoje sredine nailazi na brojne probleme zbog svoje prošlosti, stigmatizirani su i teško pronalaze posao. Udruga Ne-ovisnost želi ukazati na to da su ovisnici "sasvim normalni ljudi s jednim problemom više koji se u konačnici može riješiti", istaknuo je Mišetić.

Voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri NZJZ Osijek Marija Kribl napomenula je da je protekle dvije godine obilježila pandemija koja ostavlja trag i na segment ovisnosti i mentalnih poremećaja. Kada je riječ o opijatskoj ovisnosti, statistike pokazuju stabilnost na području cijele Hrvatske, a povećanje bilježi upotreba kokaina. Porast konzumiranja i eksperimentiranja s kokainom ipak je nešto niži u Osječko-baranjskoj županiji jer je niži i socioekonomski status u usporedbi s jadranskom obalom ili sjeverozapadnim dijelom Hrvatske. Uz kokain, sve veći problem su stimulativne droge koje su bile popularne prije desetak godina. Sintetski kanabinoidi su i dalje u uporabi, no pravna regulativa o osvježivačima prostora ipak je donekle smirila situaciju pa nemamo tako drastične kliničke slike ili barem ne u tolikom broju kao nedavno. Sve više ćemo se susretati s mentalnim poremećajima koji su visokorizični za mogući razvoj ovisnosti, a to je prije svega razvoj depresije kod mladih koja je u porastu, ADHD te općenito socijalna izoliranost kojoj smo izloženi zbog covida.

Goran Latković, ravnatelj Crvenog križa Osječko-baranjske županije rekao je da se Hrvatski Crveni križ redovito svojim aktivnostima uključuje u borbu protiv ovisnosti. Mladi Crvenog križa osmislili su radionice za mlade koje bi se trebale provoditi u školama, no kako je pristup školama ograničen, radionice će se provoditi i u suradnji s pedagozima i psiholozima. U klubovima mladih u 7 društava Crvenog križa u Osječko-baranjskoj županiji provest će se desetak radionica prevencije ovisnosti koje bi trebale ući i u nacionalni program. Crveni križ raznolikim programima, poput raprava, okruglih stolova, kino večeri, mladima pruža alternativu i ukazuju na potrebu organiziranog provođenja slobodnog vremena.

Grad Osijek kontinuirano provodi provodi programe prevencije, a promotivne su aktivnosti pojačane u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, poručio je pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić. Ciljana su populacija prije svega mladi, učenici u osnovnim školama kao i roditelji, kako bi se ukazalo na probleme ovisnosti.

 

Marija Kribl

Tomislav Mišetić

Robert Škorvaga

Goran Latković

Romano Kristić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.