Hrvatski radio

Radio Osijek

15:35 / 21.02.2019.

Autor: Monika Kralj

Mjesec hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku, u povodu Mjeseca hrvatskoga jezika, otvorena je izložba kojom se obilježavaju današnji Dan materinskog jezika, sutrašnji novoproglašeni Dan glagoljice a treći se dio odnosi na Dane hrvatskoga jezika.

Jedan segment izložbe posvećen je hrvatskom baštinskom pismu glagoljici i jednom važnom datumu u povijesti toga pisma a to je 22. veljače 1483. godine kada je otisnut Misal po zakonu rimskoga dvora, najstarija hrvatska tiskana knjiga, hrvatska liturgijska knjiga, prva koja nije tiskana latinicom i na latinskom jeziku. Na Filozofskom fakultetu predstavljen je pretisak toga Misala kako bi podsjetio sve nas da naši temelji, kada govorimo i o književnoj i o pismenoj kulturi, kao hrvatskoga naroda, počivaju na ćirilometodskoj baštini, odnosno na glagoljaškoj kulturi- kaže prodekanica za razvoj i poslovanje Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Milica Lukić. 

Dio izložbe su i knjige koje, s jedne strane, govore o hrvatskom kao materinskom jeziku a s druge o jeziku u svim njegovim registrima i kao književnom, odnosno standardnom ali i o jeziku kao sustavu koji se sastoji od različitih idioma. Dio izložbe, ističe prof. Lukić, posvećen je važnom i prijelomnom dokumentu za povijest hrvatskoga jezika a riječ je o Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskoga jezika iz 1967. godine.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.