Hrvatski radio

Radio Osijek

Mjesečna cijena izabranog programa umanjila bi se za 20 ili 30 posto

02.02.2022.

12:50

Autor: HRT / Stjepan Filipović

gradonačelnik Ivan Radić

gradonačelnik Ivan Radić

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Pandemijom uzrokovana Dopuna pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni ranog i predškolskog odgoja u osječkim vrtićima predstavljena je u gradskoj upravi. 

Donesen je prijedlog Odluke Gradskom vijeću koja će roditeljima omogućiti umanjenje cijene korištenja dječjih vrtića. Prijedlog je da se cijena izabranog programa umanji za pojedinačni slučaj zaraze koronavirusom, odnosno pojedinačno iznesenu mjeru samoizolacije tako i za izrečene mjere samoizolacije cijele skupine djece. Mjesečna cijena izabranog programa umanjila bi se za postotak razmjeran broju dana koja su djeca u samoizolaciji. Za nekorištenje usluge od 3 do 5 dana umanjila bi se za 20, a od 6 do 8 dana i duže od 8 dana za 30 posto. Prijedlog pravila odnosi se za prvi kvartal ove godine, do 31. ožujka. Mjera se odnosi i na siječanj. Odluka će se naći na elektronskoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 10. veljače.
U siječnju je izostalo 1900 djece što iznosi 280.000 kuna i taj će iznos podmiriti Grad Osijek i Dječji vrtići iz unutarnjih rezervi. Roditelji neće trebati nazivati blagajnu vrtića već će se na uplatnicama naznačiti iznos za koji roditelji trebaju umanjiti račun.

Predstavljajući prijedlog na konferenciji za novinare, osječki je gradonačelnik Ivan Radić napomenuo da su u odluci o smanjenom plaćanju, koja se primjenjivala u mandatu bivše vlasti, pa sve do konca prosinca prošle godine, pronašli niz proceduralnih pogrešaka koje su bili dužni ispraviti. Sadašnja je odluka usklađena sa zakonom i drugim propisima. 

„Ova su vremena izazovna i za odgojitelje jer je velik dio njih završio u samoizolaciji što iziskuje reorganizaciju rada osječkih vrtića“- istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević te dodala da je samo danas u izolaciji 395 djece, te 20 odgojitelja, odnosno 25 skupina. Vrhunac je bio 21. siječnja kada je u izolaciji završilo 75 odgojitelja, 973 djece, odnosno 78 skupina.

Radić je roditeljima zahvalio na strpljenju, te izrazio želju da epidemija ostavi što manje traga na odrastanju osječkih vrtićaraca.

Valja istaknuti da su nezadovoljstvo što je ukinuta odluka o smanjenoj cijeni vrtića, ako ga dijete zbog koronavirusa ne pohađa cijeli mjesec izrazili gradski vijećnici iz stranke Možemo i SDP-a, a u Osijeku je pokrenuta i peticija, koju je od 26. siječnja potpisalo više od 1.600 ljudi. U obrazloženju peticije stoji: "U svakom je objektu Vrtića Osijek, koji su pod ingerencijom Grada Osijeka, gotovo svaka druga skupina u samoizolaciji. Roditeljima nije jasno zbog čega se, u trenutku kada Hrvatska ima najveći broj zaraženih, posebice među djecom, ukida Odluka kojom je mjesečni iznos usluge bio umanjen za broj dana provedenih u samoizolaciji, kao i umanjeni iznos za tzv. "čuvanje mjesta" ukoliko dijete cijeli mjesec ne dolazi u vrtić." 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.