Hrvatski radio

Radio Osijek

Mladforma: "Tko su mladi koje zastupa Savjet mladih?"

18.12.2020.

13:32

Autor: Radio Osijek/TM

Fotografija s konstituirajuće sjednice Savjeta mladih grada Osijeka (izvor: FB Savjeta mladih)

Fotografija s konstituirajuće sjednice Savjeta mladih grada Osijeka (izvor: FB Savjeta mladih)

Foto: - / -

Zbog netransparentnog načina odlučivanja i informiranja članova, nedostatka kvalitetne rasprave u donošenju odluka i, možda najvažnije, politiziranja tijela koje ima zadaću zagovarati interese mladih u Osijeku, neformalna inicijativa Mladforma dovodi u pitanje rad Savjeta mladih.

Na današnjoj sjednici Savjeta mladih grada Osijeka došlo je do smjene vodstva – predsjednik Josip Runtić, izabran na konstituirajućoj sjednici 22. listopada dao je ostavku. A na kraju je to učinio i Saša Milaković, njegov zamjenik, inače i član neformalne skupine Mladforma, koja reagira na, kako ističu, netransparentnost u odlučivanju, neformalne i neslužbene telefonske razgovore vezane uz sam Savjet mladih, a nakon kojih ne postoji pisani trag te zbog politiziranja tijela koje ima zadaću zagovarati interese mladih u Osijeku. "Dva mjeseca nakon konstituirajuće sjednice Savjeta, zamjenik predsjednika Savjeta Saša Milaković, koji je ujedno i član neformalne inicijative Mladforma, prima informaciju o tome da će biti razriješen s te dužnosti. U obrazloženju se navodi njegova nezadovoljavajuća suradnja s ostalim članovima Savjeta. Saša Milaković ne prihvaća takvu „ponudu“ predstavnika Savjeta te na sjednici 18. prosinca 2020. godine sam podnosi ostavku na mjesto zamjenika predsjednika, ali ostaje članom Savjeta. Na mjesto predsjednika Savjeta „postavlja“ se Ante Grabić (neformalna inicijativa mladih, mladež HDZ-a), a za zamjenicu Savjeta Marija Božić (Demokratski savez nacionalne obnove –DESNO).
Saša Milaković obnašao je dužnost zamjenika u skladu sa Zakonom o savjetu mladih te je u nekoliko navrata predlagao aktivnosti i inicijative za poboljšanje rada Savjeta kao i za aktivnosti obilježavanja Dana mladih te provedbu programa „Youthnited“. Međutim, ni jedan prijedlog nije uvažen uz obrazloženje kako se Savjet nalazi u nezahvalnoj situaciji zbog nemogućnosti organiziranja događaja uslijed pandemije Covid-19. U trenutku kada se većina društva, poslodavaca, udruga i drugih građana prilagodila online alatima komunikacije, apsurdno je koristiti izgovore o nemogućnosti organiziranja događaja online i to upravo skupini mladih koja svakodnevno koristi različite alate za online komunikaciju", navodi se u reakciji Mladforme koju su poslali članovima Savjeta, osobi za kontakt za Savjet mladih u gradskoj upravi, predsjedniku Gradskog vijeća, koje je i izabralo članove Savjeta te medijima. Smatraju da je to politiziranje tijela koje ima zadaću zagovarati interese mladih u Osijeku. "Savjet bi trebao raditi u interesu svih mladih grada Osijeka i svojim radom ukazivati na promjenu unutar lokalnih politika za mlade. No, tko su mladi u čijem interesu Savjet radi i koju to skupinu mladih on zastupa?", pitaju iz Mladforme.
Od Savjeta mladih traže da objave službeno obrazloženje iz kojega su vidljivi konkretni primjeri nesuradnje između zamjenika Saše Milakovića i ostalih članova Savjeta, kriterije prema kojma su izabrani novi predsjednik i zamjenica predsjednika Savjeta, zatim plan aktivnosti predloženih članova za predstavnike Savjeta iz kojeg je vidljivo poboljšanje rada Savjeta u korist mladih grada Osijeka koje i predstavljaju te za koje se zalažu. Traže i da objave bilješku sa sjednice na kojoj je donesena odluka o razrješenju dužnosti predsjednika i zamjenika Savjeta, te objavu svih bilješki dosadašnjih sjednica Savjeta, kao i jasnu strategiju i plan rada Savjeta mladih na osnovu kojeg će biti moguće transparentno pratiti rad Savjeta u aktualnom mandatu. "Zbog navedenih problema Mladforma ne smatra kako ovaj saziv Savjeta, kao ni planirano buduće predstavništvo Savjeta, imaju moralnu ulogu predstavljanja svih mladih na području Grada Osijeka. Ovakav način rada Savjeta doprinosi negativnoj slici i reputaciji koju Savjet već duže vrijeme uživa među mladima. Postavlja se pitanje na kakav se način donose odluke unutar Savjeta i kojim pojedincima tj. skupinama odgovaraju", stoji u priopćenju Mladforme, koja od Savjeta mladih očekuje "drukčiju praksu provođenja politika za mlade od uobičajenih modela koje viđamo na lokalnoj i nacionalnoj političkoj sceni. Transparentan način rada Savjeta upravo sada je najpotrebniji jer se uskoro bliže lokalni izbori", zaključuju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.