Hrvatski radio

Radio Osijek

12:18 / 17.01.2020.

Autor: Ksenija Zelenić

Mladi - govor mržnje i elektroničko zlostavljanje

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Lora Vukušić, Ana Ajhenberger, Iva Martinović i Šimun Padovan snimili su najbolji videouradak o temi suzbijanja i borbe protiv produciranja i širenja govora mržnje te elektroničkog zlostavljanja putem medija.

U salonu osječke Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održano je proglašenje i predstavljanje najboljih studentskih kratkih videouradaka o temi suzbijanja i borbe protiv produciranja i širenja govora mržnje i elektroničkog zlostavljanja putem medija. Izbor najboljih studentskih videouradaka proveden je u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i nacionalnoga internetskog portala medijska pismenost.hr. Tijekom proteklih mjesec dana studenti 3. godine preddiplomskog studija smjera Medijska kultura kao praktičan zadatak u sklopu obveznog stručnog kolegija Medijska pismenost i civilno društvo osmišljavali su, snimali i montirali videouratke o navedenim aktualnim temama, a zatim ih je ocijenilo i bodovalo peteročlano stručno povjerenstvo.
"U sklopu medijske pismenosti obradili smo temu govora mržnje kao, nažalost, sastavnog dijela internetskog prostora. Kroz glumce i njihove izraze lica te kroz komentare koji su izvučeni s interneta pokušali smo najbolje dočarati na koji način i u kojem opsegu takvi komentari utječu na čovjeka. Odabirom i muškog i ženskog glumca prikazujemo kako zapravo ne postoji razlika između spolova kada su emocije u pitanju, te smo time probali razbiti stigmu kako muškarci ne plaču", izjavila je Iva Martinović, jedna od članica tima koji je snimio najbolji video.
"Cilj je ovakvih uradaka ukazivati na potrebu kritičkog razmišljanja i razvijanja medijske pismenosti kako bismo znali tko je što objavio. Medijski su prostori prepuni tzv. vijesti smeća, ali i medijskog nasilja, što znatno utječe na mlade i  razvoj njihove psihe. Mladi ali i njihovi roditelji moraju se naučiti zaštiti od manipulacija i medijske propagande posebice na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama koje su znatno opasnije od klasičnih medija", istaknuo je Tomislav Levak, jedan od članova žirija .

 

  

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.