Hrvatski radio

Radio Osijek

Mladi i izazov IT industrije u Hrvatskoj

30.09.2021.

14:51

Autor: Neven Knežević

racunalo.hr

racunalo.hr

Foto: - / -

U Osijeku je održana konferencija "Mladi i budućnost IT industrije" kao dio konferencije o budućnosti Europe. Cilj je otvoriti teme o ključnim temama poput digitalne, zelene tranzicije, zaštite okoliša i suočavanje s klimatskim promjenama. Organizator je hrvatski ured Europskog parlamenta

Ured Europarlamenta organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova u kojima sudjeluju građani, a prije svih mladi o ključnim temama u Europskoj uniji poput digitalne i zelene tranzicije odnosno zaštite okoliša i suočavanja s klimatskim promjenama. Uvjet za pokretanje promjena su tehnološke inovacije, rekao je europarlamentarni zastupnik Karlo Ressler. Dodao je da je ICT sektor jedan od područja koji se najbrže razvijaju i sve više sudjeluju u ostvarenim prihodima izvoza. Upravo primjeri razvoja i rasta IT sektora u Slavoniji i Baranji najbolje govore o širenju modernih tehnologija koje stvaraju temelj za budućnost, zaključio je Ressler.

Od 9 parcela u IT zoni u Osijeku, 6 je prodano. Jedna zgrada već je izgrađena, a siguran sam da će vrlo brzo biti popunjeno svih 9. Grad Osijek je tu partner koji je prepoznao važnost IT scene i gradi centralnu zgradu koja će biti  dostupna svima koji nisu u mogućnosti izgraditi vlastiti objekt, rekao je gradonačelnik Ivan Radić. 

Iako svake godine na informacijsko - matematičkim fakultetima i odjelima Sveučilišta u Osijeku obrazovanje završe deseci polaznika, stalna je potreba za tim kadrovima, tako da veliki broj njih na zavšnim godinama pronalazi zaposlenje. 

Karlo Ressler

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.