Hrvatski radio

Radio Osijek

Mladi iz Breze na Impact sprint weeku u Njemačkoj

07.12.2016.

17:02

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Razmjena ideja za ekološke start-upove Kako pokrenuti nešto svoje, kako postati poduzetan, a pri tome imati utjecaj na lokalnu zajednicu, koje su mogućnosti mladih u svijetu društvenog poduzetništva i StartUp-a?

Sve su to pitanja na koja su imali prilike odgovoriti mladi iz Italije, Njemačke, Poljske i Hrvatske. „Impact Sprint Week“ je razmjena mladih, održana od 11. do 19. studenog u Stuttgartu, osmišljena u sklopu Erasmus + projekta Eco bussi koji ima za cilj upoznati mlade s održivim poduzetništvom kroz iskustva i praksu stručnjaka iz Njemačke – „One Dollar Glasses“, „Elya Tea Company“, „3Freunde“ i mnogih drugih.

Tijekom tjedan dana, mladi su usvojili vještine i znanja potrebne za stvaranje održive budućnosti u svojim lokalnim zajednicama i šire. Kako bi što realnije prikazali svoje ideje, organizirana je javna prezentacija s potencijalnim kupcima i korisnicima usluga, a cjelokupni program održavao se u poduzetničkom inkubatoru „Wizemann Space“ u Stuttgartu – napuštenoj tvornici čiji je prostor iskorišten za organizaciju različitih kulturnih i poslovnih događaja.

Kroz interkulturalnu razmjenu ideja, rješavanju problema i potreba lokalnih zajednica, nastale su mnoge zanimljive ideje koje su do kraja tjedna dobile svoje poslovne planove i upute za daljnji rad. Voditelji su bili stručnjaci s iskustvom u društvenom poduzetništvu i održivom razvoju – Leif Brändle i Johannes Brehme. Nositelj je projekta njemačka organizacija KATE iz Stuttgarta, a partneri su organizacije CZ-ART iz Poljske, ProgettoMondo Mlal iz Italije i Udruga za rad s mladima Breza iz Osijeka. Nakon razmjene mladih u Stuttgartu, projektne se aktivnosti nastavljaju na nacionalnim razinama.

Projekt je financiran u sklopu Erasmus+ programa (KA1 – razmjena mladih) i trajat će do kraja siječnja 2017. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.